Шинаватра се вратио из егзила након 15 година, одмах одведен у затвор

Срна
Шинаватра се вратио из егзила након 15 година, одмах одведен у затвор

БАНГКОК - Бивши премијер Тајланда Таксин Шинаватра, који је од 2008. године био у егзилу, вратио се данас у своју земљу, чиме је окончао самоизгнанство само неколико сати прије него што ће његови политички савезници у парламенту покушати да формирају владу.

Шинаватра, милијардер из популистичке партије Пеу Таи, побјегао је у иностранство прије 15 година, а потом је у одсуству осуђен на затвор због злоупотребе положаја.

То се десило двије године након што га је војска свргнула у пучу због наводне корупције и нелојалности држави, што је он негирао.

Шинаватра (74) се накратко појавио са члановима своје породице на терминалу за приватне авионе на аеродрому у Бангкоку, смијешећи се и машући стотинама присталица, послије чега је у полицијском конвоју одвезен до Врховног суда, а затим у затвор, гдје ће, према одлуци суда, провести осам година.

Док је излазио са аеродрома носећи црно одијело, црвену кравату и жуту иглу на реверу са краљевским обиљежјима, Таксин је склопио руке и наклонио се у традиционалном поздраву пред портретом краља и краљице.

Шинаватра ћерка, Петонгтарн Шинаватра, потврдила је да је њен отац безбједно стигао и објавила је на "Фејсбуку" слике насмијаног Таксина са породицом, укључујући седморо унучади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана