Симсон: Брисел треба да подржи своје произвођаче али не може прекинути увоз

Srna
Foto: RIA

БРИСЕЛ - ЕУ треба да подржи европске произвођаче соларних панела, али не може затворити границу за увоз сличних производа, рекла је европски комесар за енергетику Кадри Симсон.

Затврарање фабрика од неколико европских произвођача соларних панела довело је до тога да индустрија тражи хитну подршку од Брисела, што би, евентуално могло да обухвати забрану јефтиног увоза из Кине којим европске компаније тешко могу да се такмиче.

Међутим, Симсонова је одбацила могућност блокаде увоза за коју она сматра да би могла да компромитује капацитете ЕУ да постави довољно соларних панела ради испуњења климатских циљева. Већина соларних панела и дијелова у Европу је увезено из Кине.

"Има разних приједлога о начинима на који можемо подржати нашу индустрију, али је јасно да не можемо затворити своје границе јер су нам потребни соларни панели. Потребно је подржати нашу индустрију, али су нам потребни производи како би испунили своје амбициозне циљеве", нагласила је на она по доласку на састанак европских минситара енергетике.

Према подацима Међународне агенције за енергетику /ИЕА/, чланице ЕУ су прошле године поставиле рекордне соларне капацитете, 40 одсто више него 2022. године. Исти подаци указују да је већина ових панела и дијелова стигла из Кине, у појединим случајевима чак 95 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана