Сијарто: Желимо добре односе са Кијевом

СРНА
Сијарто: Желимо добре односе са Кијевом

БУДИМПЕШТА - Мађарска жели да учини кораке ка успостављању добросусједских односа са Украјином, али очекује да ће Кијев учинити исто са своје стране, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Ми желимо да имамо добросусједске односе са Украјином, али како каже мађарска изрека `за договор је потребно двоје`. Да видимо докле можемо да стигнемо данас", написао је Сијарто на друштвеним мрежама уочи састанка са новим украјинским министром спољних послова Андријом Сибихом.

Сијарто је истакао да је Мађарска међу већином земаља које су на Генералној скупштини УН позвале на мирно рјешавање сукоба у Украјини.

Послије састанка у Ужгороду 29. јануара, украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба најавио је да ће Мађарска и Украјина формирати заједничку комисију за рјешавање забринутости Будимпеште у вези са мађарском мањином у западноукрајинском региону Закарпатја.

Сијарто је навео да план од 11 тачака укључује враћање мањинским школама њихових законских права и обезбјеђивање неограничене употребе мађарског језика у различитим секторима.

Он је нагласио да су сви услови Мађарске у вези са правима закарпатских Мађара укључени у мапу пута за приступање Украјине ЕУ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана