Сијарто упозорава: Дозвола за удар на Русију повећава ризик од ескалације

РТ Балкан
Сијарто упозорава: Дозвола за удар на Русију повећава ризик од ескалације

БУДИМПЕШТА – Будимпешта се залаже за мир и изразила је забринутост због могуће дозволе за ударе далекометним оружјем дубоко у Руску Федерацију, рекао је шеф мађарске дипломатије.

Мађарска је забринута због могуће дозволе за ракетне ударе дугог домета на руску територију, јер би то било у супротности с безбједносним интересима Европе и повећало би ризик од ескалације, изјавио је мађарски министар вањских послова Петер Сијарто.

- Будимпешта је заинтересована за мир. Испуњени смо анксиозношћу на сваком кораку. Неоспорна је чињеница да ако се ракете дугог домета искористе против циљева дубоко у Русији, то ће повећати пријетњу од ескалације, казао је Сијарто на конференцији за новинаре.

Руски предсједник Владимир Путин је раније изјавио да НАТО земље не разговарају више само о могућој употреби западног оружја дугог домета, већ и одлучују да ли ће се директно укључити у украјински сукоб.

- Ако та одлука буде донесена, то ће значити ништа друго до директно учешће земаља НАТО-а, САД-а и европских држава у рату у Украјини. То би суштински промијенило природу сукоба, јер би значило да НАТО земље ратују против Русије. Уколико је то тако, онда ћемо ми усвојити одговарајуће одлуке, полазећи од пријетњи са којима се суочавамо, упозорио је руски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана