Сијарто: Трампов повратак у Бијелу кућу сигнал наде у бољу будућност

Танјуг
Сијарто: Трампов повратак у Бијелу кућу сигнал наде у бољу будућност

БУДИМПЕШТА - Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да су под Трамповим вођством политички односи између Сједињених Америчких Држава и Мађарске достигли врхунац.

Он је у интервјуу америчком ТВ каналу Неwсмаx чији је видео снимак објављен на његовом Фејсбуку, оценио да је најновија оптужница против бившег америчког предсjедника политички мотивисана. 

  "Ми стојимо уз предсjедника Трампа, навијамо за њега", поручио је мађарски министар и навео да је Трампа напао либерални мејнстрим, преноси агенција МТИ.

 Сијарто је истакао да не би избио рат, да је предсjедник Трамп побjедио на последњим предсjедничким изборима. Он је подсjетио да није дошло до било каквог руског напада током Трамповог периода на власти. 

 "Ми гледамо на његов могући повратак у Бijелу кућу као на сигнал наде у мирну будућност", додао је он.

  Упитан да ли је изненађен недавним изјавама руских званичника да је Мађарска непријатељска нација, Сијарто је рекао да је Мађарска чланица и НАТО-а и Европске уније, а да Русија сматра да су све земље чланице обе организације непријатељске земље.

 Министар је напоменуо да Мађарска, као суседна држава, пати од последица рата у Украјини.

 "Не пате само Украјинци, пате и Мађари. Мађарска жели да се ова патња оконча и подржава прекид ватре, мировне преговоре и одрживи мир", поручио је Сијарто.

 Како је навео, извесно је да решење није могуц́е на бојном пољу, већ само за преговарачким столом.

Упозорио је и на могуц́ност ескалације рата ван Украјине, коју је назвао "великом претњом за нас" као суседне земље.

 Он је рекао да је Мађарска примила више од милион избеглица и вец́ изгубила превише живота у овом рату и затражио од међународне заједнице да коначно почне да се концентрише на мир.

 Говорећи о придруживању Шведске НАТО-у, он је рекао да је влада подржала процес ратификације и да је парламенту поднела одговарајући предлог закона. Када ће се предлог наћи на дневном реду зависи од посланика Фидеша, који имају двотрећинску вец́ину, додао је министар. 

Он је навео да су шведски политичари оптуживали Мађарску да је дикатура што су посланици схватили као увреду и још нису спремни да донесу одлуку о ратификацији.

 "Када буду спремни, донец́е одлуку", рекао је он, додајући  да влада подржава кандидатуру Шведске.

 

 .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана