Сијарто: Спријечити подјелу свијета на блокове

Танјуг
Foto: Дејли Њуз Хангари

БУДИМПЕШТА - Мађарски министар вањских послова и економских односа с иностранством Петер Сијарто, позвао је данас свјетске лидере да спријече подјелу свијета на блокове, јер би то онемогућило сурадњу у борби против климатских промјена и у подручју заштите околине.

Према његовим ријечима, глобална сигурност је у највећој опасности у посљедњих 80 година, јер је највећи и ризик од трећег свјетског рата, пријетња од тероризма расте, а разговори о употреби нуклеарног оружја све су отворенији.

"Ови сигурносни ризици, с једне стране, нажалост, доводе до глобалне подјеле на блокове, а с друге стране до тога да свијет не може да обрати пажњу на врло важне проблеме који су повезани с изазовима одрживости с којима је суочена наша планета", рекао је Сијарто тијеком сусрета с мађарским новинарима, прије почетка састанка Економског  и социјалног вијећа УН који је емитиран на Фацебооку.

Он је истакнуо да ће Мађарска наставити да се залаже да се у свијету умјесто блоковске подјеле успостави раздобље глобалне сурадње и повезаности, како би се у посљедњем могућем тренутку доносиле разумне одлуке.

Мађарски министар вањских послова је подсјетио да су и Средња Еуропа и конкретно Мађарска увијек били на губитку у ситуацијама када је свијет био подијељен на блокове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана