Сијарто: Русија не пријети да ће напасти земље ЕУ и НАТО

ГС
Сијарто: Русија не пријети да ће напасти земље ЕУ и НАТО

БУДИМПЕШТА - Мађарски министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто рекао је да не види да Русија пријети да ће да нападне било коју од земаља чланица ЕУ и НАТО.

– Мислим да Русија не би напала ниједну земљу НАТО. И, пошто су већина земаља чланица, посебно на источном крилу ЕУ, такође чланице НАТО, мислим да Русија не би напала неку НАТО земљу, јер је НАТО најјачи савез у области одбране и безбједности у свијету – рекао је Сијарто у интервјуу француском ТВ каналу ЛЦИ, који је објављен на Фејсбуку, преноси РИА.

Сијарто је подсјетио на пети члан НАТО уговора, према којем напад на једну од земаља Алијансе треба посматрати као напад на цијели савез.

– И не мислим да би било ко, не само Русија, ризиковао да нападне било коју од земаља чланица НАТО – рекао је Сијарто.

Руски предсједник Владимир Путин раније данас је казао да Москва нема проблема са земљама НАТО, те да су он те које вјештачки стварају проблеме, јер не желе конкурента као што је Руска Федерација.

Лидер Русије је у интервјуу за ТВ Русија 1 рекао да је НАТО двориште Сједињених Држава и да су САД власник те војне организације, док је изјаве америчког предсједника Џоа Бајдена о могућем руском нападу на земље НАТО назвао „потпуном бесмислицом“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана