Сијарто: Русија ће обезбиједити испоруке гаса Мађарској, упркос повећању цијене транзита преко Бугарске

Спутник
Foto: Arhiva

Русија је увјерила Мађарску да ће Гаспром у потпуности испунити своје уговорне обавезе за испоруке гаса, упркос намјери Бугарске да повећа цијену свог транзита преко њене територије, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у интервјуу за телевизију М1, на маргинама Међународног форума "Појас и пут" у Пекингу.

Он је истакао да се на састанку мађарског премијера Виктора Орбана и предсједника Русије Владимира Путина, између осталог, разговарало о одлуци Бугарске да повећа цијену транзита руског гаса.

Састанку су присуствовали и потпредсједник руске владе Александар Новак и директор Гаспрома Алексеј Милер.

Сијарто је одлуку бугарских власти да повећају накнаде за транзит гаса из Русије у Србију и Мађарску назвао "непријатељском" и "неоснованом", јер "испорука гаса из Русије не подлијеже санкцијама".

- Генерални директор Гаспрома нас је увјерио да ће компанија наставити да испуњава своје обавезе, односно да испоручује потребну количину природног гаса Мађарској у складу са нашим дугорочним уговором - рекао је Сијарто и додао да је то потврдио и замјеник премијера који је задужен за енергетику, а "предсједник Путин такође је јасно ставио до знања да ће испунити своје уговорне обавезе према Мађарској".

Према његовим ријечима, Мађарска и Србија ће "усагласити своје ставове" и "неће оставити одлуку Бугарске без одговора".

Предсједник Русије Владимир Путин и премијер Мађарске Виктор Орбан састали су се у уторак на маргинама Међународног форума "Појас и пут" у Пекингу, који се одржава 17-18. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана