Сијарто: Прекид веза са Пекингом било би самоубиство за европску привреду

Срна
Сијарто: Прекид веза са Пекингом било би самоубиство за европску привреду

БУДИМПЕШТА - Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је данас да би прекид односа са Кином било самоубиство за европску економију.

Сијарто је рекао да је годишњи обим трговине између Кине и ЕУ од 865 милијарди евра.

- Како бисте могли да прекинете односе са Кином, а да не убијете европску економију - рекао је Сијарто у интервјуу за ЦНБЦ који је дао на маргинама Свјетског економског форума у ​​Тјенђину у Кини.

Он је истакао да мађарска Влада сматра Кину партнером, а не “пријетњом” или “ризиком” и указао да би сарадња са том земљом Мађарској донијела много користи. Сијарто је рекао да је сарадња између западноевропских и кинеских компанија кључна да би нова европска аутомобилска индустрија постала оперативна.

Према његовим ријечима, европске производне компаније могу да производе веома добре електричне аутомобиле, али не могу да производе батерије за њих. Сијарто је рекао да је Мађарска атрактивна дестинација за велике кинеске инвеститоре због присуства њемачких произвођача аутомобила у земљи.

- Док њемачки министар спољних послова говори о раздвајању, генерални директори њемачких произвођача аутомобила ме обично зову да убиједим њихове кинеске добављаче да дођу у Мађарску - рекао је Сијарто.

Он је додао да би прекид веза са Кином “убио европску економију” и да би био погубан и за њемачку привреду.

Сијарто је навео да би директне стране инвестиције у Мађарску могле да се удвоструче ове године на укупно 13 милијарди евра, преноси агенција МТИ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана