Сијарто: Погоршавање односа са Пекингом погубно за Европу

Срна
Сијарто: Погоршавање односа са Пекингом погубно за Европу

ТИЈАНЂИН- Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто упозорио је да би било какав потез са циљем погоршања односа ЕУ и Кине био погубан за Унију.

Он је у интервјуу за Си-Ен-Би-Си током годишње конференције Свјетског економског форума у Тијанђину нагласио да је Кина стратешки трговински парнтер ЕУ.

Сијарто је изјавио да би било какво одвајање од Кине било "самоубиство" за европску економију.

"Како се можете одвојити без убијања европске економије?", упитао је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије рекао је да Мађарска не гледа Кину као пријетњу нити види разлог за смањење зависности од Пекинга у трговини, на шта је у марту позвала предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, пренијела је "Раша тудеј".

Према његовим ријечима, Мађарска посматра Кину као земљу са којом сарадња може да донесе велику корист.

Описујући политичку атмосферу у Европи као "веома идеолошку и врло емотивну", Сијарто је нагласио да су пријетње Кини узалудне и позвао друге европске лидере да буду рационалнији.

"Очигледно је да ће Европљани бити на губитку ако желите да се такмичите са Кином и гледате на њу као на нашег ривала", напоменуо је Сијарто.

Он је позвао на повратак на основе рационалности, здравог разума, реалности и прагматизма, те на још веће залагање са циљем остваривања што ближих односа са Кином.

Сијартово упозорење долази у вријеме када чланице ЕУ не успијевају да пронађу јединствену стратегију када се ради о Кини, усљед притиска Вашингтона да Брисел заузме опрезнији став према Пекингу.

САД су и даље главни трговински партнер ЕУ, али је Кина прошле године била водећи извозник у Европу и трећи највећи купац робе из Уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана