Сијарто "пецнуо" Бореља: Он је бриселски Бајден

Срна
Сијарто "пецнуо" Бореља: Он је бриселски Бајден

БУДИМПЕШТА - Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је Брисел имао "дјечију реакцију" на мировну иницијативу мађарског премијера о Украјини, те навео да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ "бриселски Бајден".

Сијарто је навео да је Брисел оштро критиковао мађарског премијера Виктора Орбана због његових посјета Москви и Кини, мада, када је у Пекинг отпутовала премијер Италије Ђорђа Мелони, критика "није било јер је она поступила исправно".

"Ово је реаговање на нивоу дјетета и вртића – истурили су европског Бајдена, Жозепа Бореља, који вјерује да ћемо се увриједити ако се Савјет министара састане негдје у Бриселу, а не у Будимпешти. Свеједно нам је", рекао је Сијарто у говору на политичком фестивалу "Транзит".

Он је рекао да се 13 држава, међу њима и три највеће чланице ЕУ, изјаснило за то да се министарски састанак одржи у Будимпешти као што је планирано, пет је рекло да у том случају неће доћи, осам је поручило да им је свеједно, а став Мађарске Борељ није узео у обзир, преноси "Спутњик".

Борељ је недавно изјавио да ће се наредни неформални министарски састанак крајем августа одржати у Бриселу, а не у главном граду Мађарске због става те земље о Украјини.

За Сијарта то је показатељ фрустрација ЕУ која сама није била у стању да покрене мировну мисију попут Орбанове.

Орбан је у јулу посјетио Украјину, Русију и Кину. Посјета Москви и састанак са предсједником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.

Посланици Европског парламента захтијевали су да се Мађарској укине право гласа у ЕУ због тог путовања.

Након посјете, Орбан је упутио је лидерима чланица ЕУ приједлоге о начинима рјешавања украјинског сукоба на основу исхода његове мировне мисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана