Сијарто осудио идеју дубоких удара западним оружјем

Срна
Foto: Илустрација

БУДИМПЕШТА - Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто осудио је идеју да Украјина искористи западно оружје за ударе дубоко у руској територији и назвао то опасном ескалацијом, саопштио је портпарол мађарске владе Золтан Ковач.

„Што се тиче Украјине, министар Сијарто је осудио идеју употребе оружја које је испоручио Запад за ударе дубоко у руској територији, називајући то опасном ескалацијом“, рекао је Ковач на својим друштвеним мрежама.

Сијарто је рекао да би Мађарска више вољела да се постигне дипломатско рјешење сукоба него војно и да је остала једина земља у ЕУ и НАТО-у која није и неће испоручивати оружје Кијеву, додао је портпарол.

Сијарто је раговао након што је предсједник Владимир Зеленски позвао Запад да дозволи употребу далекометног оружја за ударе на Русију.

На редовном састанку савезника Украјине у америчкој ваздухопловној бази „Рамштајн“ у Њемачкој, Зеленски је поновио молбу западним земљама да испоруче више ракета дугог домета и укину ограничења за њихово кориштење за гађање циљева као што су аеродроми унутар Русије.

Остин: Дубоки уdaри зaпaдним ракетама не би преокренули рат

Амерички министар одбране Лојд Остин упозорио је да не постоји ниједна конкретна војна способност која би преокренула рат у Украјини у корист Кијева, 

Остин је рекао да ће Вашингтон и остали савезници наставити да пружају снажну подршку Украјини и најавио још 250 милиона долара америчке војне помоћи.

На питање новинара, шеф Пентагона је одбацио идеју да би одобравање дубоких удара унутар Русије западним оружјем промијенило стање у рату.

Он је рекао да је Русија већ премјестила авионе који лансирају клизне бомбе на Украјину изван домета ракета „атакамс“ које су испоручиле САД.

„Не постоји ниједна способност која ће сама по себи бити одлучујућа у овој кампањи”, рекао је Остин новинарима на крају састанка.

Он је додао да Украјина има сопствене способности - попут дронова - да погоди циљеве унутар Русије који су изван домашаја „аткмса“ и пројектила „сторм шедоу“ које су испоручили Британци.

Њемачка се обавезала да ће Кијеву испоручити додатних 12 самоходних хаубица, док је Канада саопштила да планира да пошаље 80.840 малих ракета ваздух-земља, као и 1.300 бојевих глава у наредним мјесецима.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана