Сијарто: Мађарски парламент ће на јесен донети одлуку о приступању Шведске НАТО-у

Танјуг
Сијарто: Мађарски парламент ће на јесен донети одлуку о приступању Шведске НАТО-у

БУДИМПЕШТА - Парламент Мађарске би ове јесени требало да донесе одлуку о ратификацији приступања Шведске НАТО-у, пошто је влада подијела релевантне документе раније ове године, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је у интервјуу турском каналу ТРТ World рекао да су досадашњи покушаји да се ријеше спорови са Стокхолмом пропали, додајући да је Мађарска постала „мета и жртва овог политичког спора” и да је на удару мијешања у унутрашњу политику.

Навео је да се Мађарска, као савезник Турске, редовно консултује о чланству Финске и Шведске у НАТО-у са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом и министром спољних послова Хаканом Фиданом.

-Мада Мађарска не жели да постане препрека на путу шведског чланства у НАТО, она такође узима у обзир турске интересе, јер одбрамбени савези морају бити засновани на повјерењу - навео је мађарски министар, преноси агенција МТИ.

Што се тиче рата у Украјини, Сијарто је рекао да је Мађарска у „сингуларној ситуацији” и указао да Украјини живи око 150.000 Мађара, од којих су, наводи, многи регрутовани у украјинску војску и изгубили животе.

-Мађарска позива на хитан прекид ватре и мировне преговоре и одбија да дозволи испоруку оружја Украјини преко своје територије - рекао је он и истакао да што се прије заврши рат, то ће мање Украјинаца и украјинских Мађара гинути.

 Према његовим ријечима, Мађарска поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине „безусловно” и подржава око милион избјеглица које су стигле од почетка рата.

-Сходно томе, Мађарска очекује од Украјине да поврати права мађарске мањине каква су била 2015. у погледу употребе матерњег језика, културе и администрације - рекао је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана