Сијарто: Мађарска шокирана изјавама о слању западних трупа у Украјину

Танјуг
Сијарто: Мађарска шокирана изјавама о слању западних трупа у Украјину

БУДИМПЕШТА, МИНСК - Мађарска је шокирана изјавама о слању западних трупа у Украјину, могућој употреби нуклеарног оружја или чак увођењу обавезне војне обавезе у Европи, изјавио је данас у Минску мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

На конференцији за новинаре којој је присуствовао са својим бјелоруским колегом Сергејем Алејником, Сијарто је рекао да се обе земље свакодневно суочавају са “драматичним посљедицама” рата у Украјини, наводи се у саопштењу мађарског Министарства спољних послова, пренео је МТИ.

“Ми Мађари смо веć платили огромну цијену, без обзира на то што то уопште није наш рат... Циљ Мађарске је јасан: желимо да останемо подаље од тог рата у сусједној Украјини”, рекао је Сијарто.

Он је истакао да нема војног рјешења за рат, додајући да “на бојном пољу постоје само смрт и разарања”.

Али “све док смо у влади у Мађарској, нећемо дозволити да ниједан Мађар буде одведен на украјинско-руски фронт... чврсто протестујемо против увођења обавезне војне обавезе у Европи”, рекао је он. 

“Пут ка миру почиње прекидом ватре са мировним преговорима који следе”, рекао је он и замолио Белорусију да “учини све да осигура да се рат, патња и бесмислена убиства заврше у Украјини и да сви поново можемо да живимо у миру у региону”.

Поновна појава блокова у свету представља “озбиљан дугорочни ризик”, рекао је Сијарто и додао да је то против интереса Мађарске.

“Желимо да свет направи кораке ка повезивању и међународној сарадњи... мислимо да нам је потребно што мање санкција и што више сарадње”, нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана