Сијарто: Европска унија не смије да постане "анти-кинески блок"

Танјуг
Сијарто: Европска унија не смије да постане "анти-кинески блок"

СТОКХОЛМ - Мађарска влада жели да избјегне да Европска унија постане "анти-кинески блок", изјавио је данас у Стокхолму министар вањских послова Петер Сијарто, позивајући на стратешку сарадњу умјесто на системску конкуренцију.

  „Уопће се не слажемо са начином на који одређене европске земље желе да дефинишу Кину као неку врсту системског ривала", рекао је Сијарто у паузи неформалног састанка министара вањских послова ЕУ, наводи се у саопштењу министарства.
  Иако постоје и вањски и унутрашњи напори да се ЕУ претвори у „неку врсту анти-кинеског блока", Мађарска то дефинитивно жели да избјегне, рекао је он, преноси агенција МТИ.

 „Сматрамо да Европска унија треба да тежи стратешкој сарадњи са Кином", додао је он и истакао снажне економске везе између ЕУ и Кине, што показује, како је навео, билатерални трговински промет који је прошле године достигао 860 милијарди еура, при чему су Њемачка, Француска и Италија чиниле 46 посто.

 „Нису централне европске земље највећи трговински партнери Кине, већ највеће западноевропске земље", рекао је министар.
  Он је нагласио да је БДП Кине сада премашио БДП ЕУ. Док је 2010. Кина чинила само 9 посто глобалног БДП-а у поређењу са 22 посто у ЕУ, данас је ситуација обрнута, јер Кина остварује 18 посто глобалног БДП-а, док привреда ЕУ чини 17 посто свјетског БДП-а, додао је.

 Сијарто је рекао да би било бесмислено да западноевропске земље желе да прекину економске везе између Кине и Европе, указујући на „јасну подјелу рада између Истока и Запада" која се појавила у аутомобилској индустрији.
  Западне компаније производе електрична возила, а источне производе батерије за њих, рекао је Сијарто, истичући да "једно без другог не функционише", као и да не треба мијешати политику у економију.

„Пустимо да ова подјела рада створена на рационалној, разумној економској основи функционише тако да европски економски "
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана