Сијарто: Европа можда неће бити спремна на нови талас миграција

Srna
Foto: Arhiva

БЕЈРУТ- Европа можда неће моћи да се носи са још једним таласом илегалних миграција изазваним кризом са храном у најсиромашнијим земљама Азије и Африке, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.


"Мађарска и Либан су двије земље које су географски удаљене једна од друге, али смо једнако заинтересовани за што скорије постизање мира у Украјини. Наравно, уколико нема мира, криза са храном ће се погоршати, што ће навести десетине милиона људи да напусте своје земље", рекао је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са либанским министром спољних послова Абдалахом Боуом Хабибом у Бејруту.

Он је нагласио да се зна да поменуте потешкоће могу довести до нових таласа миграције из већ нестабилних региона који ће бити већих размјера и озбиљнији него икад раније.

"Исто тако знамо да ти таласи миграције дестабилишу ситуацију и да су генерално усмјерени ка Европи. Уколико се овај притисак повећа, Европа неће моћи да се носи с тим", упозорио је Сијарто.

Сијарто је позвао на пружање помоћи Сјеверној Африци и Блиском истоку у стварању услова који би омогућили људима тамо да нормално живе и помогли да се врате хиљаде избјеглица које су побјегле из тих региона.

Шеф мађарске дипломатије изразио је наду да ће помоћ Мађарске у обнови хришћанских цркава у Либану допринијети поменутим напорима.

Сијарто је истакао да је Влада Мађарске за тај програм издвојила два милиона долара и да је сада одлучила да дода још 1,8 милиона.

Обраћајући се касније учесницима међународне конференције за помоћ сиријским избјеглицама, које сада чине готово петину становништва у Либану, Сијарто је навео да је мађарска Влада у посљедњих неколико година спровела низ пројеката у Сирији вриједности око 27 милиона долара у пољу изградње, образовања, здравствене његе и пољопривреде, јавила је новинска агенција МТИ.

Према његовим ријечима, уколико међународна заједница не промијени став, све више Сиријаца ће напустити своје куће и све мање њих ће се враћати, пренио је ТАСС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана