Сијарто: ЕУ пала у ратнохушкачко стање, Мађарска и Словачка у мањини

Срна
Сијарто: ЕУ пала у ратнохушкачко стање, Мађарска и Словачка у мањини

БУДИМПЕШТА - Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да је Будимпешта "стигматизована" због инсистирања на окончању сукоба у Украјини.

"Мађарска ће наставити да инсистира на хитном и мирном рјешавању украјинског сукоба упркос притиску Запада да промијени свој став", изјавио је Сијарто у интервјуу руском пословном листу РБК.

Он је признао да не цијене сви мађарски партнери напоре Будимпеште да се прекину непријатељска дејства између Москве и Кијева.

Мађарска је била досљедна у одбијању да пошаље оружје Украјини, те је позивала на хитан прекид ватре и критиковала западне санкције Русији као неефикасне и поражавајуће.

"Када год кажем да је неопходан мир, стигматизован сам, говоре да сам проруски, пропутиновски, па чак и да сам руски шпијун и пропагандиста Кремља", рекао је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије је примијетио да "интелектуални ниво дебате /о рјешавању украјинског сукоба/ није на високом нивоу" и додао да је Мађарска видјела "само стигматизовање", али не и контрааргументе као одговор на свој став.

"Ово не помаже у рјешавању проблема. Наставићемо да бранимо своју позицију. Мораћемо да се суочимо са веома јаким притиском, понекад, чак ,и са уцјенама. Суочавамо се са захтјевима да промијенимо свој став, али нисмо спремни да то урадимо зато што је то воља мађарског народа", истакао је највиши мађарски дипломата.

Сијарто се пожалио да је ЕУ углавном пала у ратнохушкачко стање и напоменуо да су Мађарска и Словачка завршиле "у апсолутној мањини" када је ријеч о ставовима према Украјини.

"Овдје није питање шта ми мислимо о рату, већ шта мислимо о томе како мир може да се постигне на најкраћи и најбржи начин. Вјерујемо да што више оружја буде испоручено, то ће сукоб дуже трајати. Не видимо никакво рјешење на бојном пољу, само за преговарачким столом", закључио је он.

Сијарто је прошле седмице путовао у Русију на састанак са Алексејем Милером, шефом енергетског гиганта "Гаспрома", да би разговарао о извозу природног гаса у Мађарску, која у великој мјери зависи од снабдијевања из Русије.

Сијарто је изразио жаљење због тога што многи на Западу енергетску сарадњу са Русијом виде као политичку контроверзу и нагласио да споразуми са Москвом гарантују одрживе испоруке гаса Мађарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана