Сијарто: ЕУ нема права да говори Будимпешти гдје да купује гас

СРНА
Сијарто: ЕУ нема права да говори Будимпешти гдје да купује гас

БУДИМПЕШТА- Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да је ЕУ изгубила сва права да говори Мађарској гдје да купује природни гас након што је одбила да помогне у финансирању проширења капацитета регионалне енергетске инфраструктуре.

"Успјех пројекта повећања испорука азербејџанског гаса на милијарду кубних метара годишње зависи од финансирања ЕУ, јер енергетска инфраструктура југоисточне Европе тренутно нема капацитет да задовољи потражњу за диверсификацијом енергије у региону", рекао је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре у Будимпешти са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовим.

Он је навео да је Азербејџан започео испоруку течног нафтног гаса Мађарској у оквиру уговора о куповини 100 милиона кубних метара гаса и складиштењу додатних 50 милиона кубних метара, преноси МТИ.

"Диверсификација енергије је кључна за енергетску безбједност Мађарске, а Азербејџан је `изводљива алтернатива` за Европу као и за Мађарску", додао је Сијарто.

Он је истакао да су азербејџанско-мађарски односи кључни за економски раст, напомињући да је у првој половини ове године трговинска размјена двије земље била двоструко већа него 2022. године, подстакнута извозом фармацеутских производа и увозом енергије.

Сијарто је поздравио присуство мађарских компанија у обнови Нагорно-Карабаха послије рата, што је, како је навео, пословна прилика која се креће на десетине милиона долара.

"Када смо почели да градимо односе са Азербејџаном 2010-2011. године, у Европи су нас гледали са презиром, тако да је забавно посматрати западноевропске лидере како се сада боре за прилику да се сликају са предсједником /Илхамом/ Алијевим у Бакуу", истакао је Сијарто.

Он је рекао да Мађарска и Азербејџан нису пријатељи само зато што се испоставило да Баку има природни гас.

Бајрамов је оцијенио да је први састанак азербејџанско-мађарског стратешког дијалога био веома продуктиван.

"Имали смо веома продуктиван први састанак азербејџанско-мађарског стратешког дијалога и водили смо детаљне разговоре о даљем продубљивању наше вишеструке сарадње", написао је Бајрамов на друштвеној мрежи "Икс". /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана