Сијарто: Бугарска понудила помоћ Мађарској након забране транзита руске нафте

Танјуг
Foto: ATV.hu

БУДИМПЕШТА - Бугарска је понудила помоć Мађарској у рјешавању потешкоћа које су настале након што је Украјина забранила транзит нафте руског Лукоила, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Након разговора са бугарским министром енергетике Владимиром Малиновим, Сијарто је рекао да су размотрили ситуацију која је настала због ''неприхватљивог” потеза Украјине да онемогући транзит сирове нафте Лукоила у Мађарску и Словачку.

''Не само да тиме угрожавају енергетску безбједност Мађарске и Словачке, веć и крше споразум о придруживању између Европске уније и Украјине”, рекао је Сијарто, наводи се у саопштењу министарства.

Он је напоменуо да се Комитет ЕУ за трговинску политику састао данас у Бриселу како би расправљао о овом питању, преноси МТИ.

''Видјећемо када ćе Европска комисија формулисати свој став и сазвати консултације између Европске уније и Украјине, послије којих очекујемо да ćе Украјина укинути забрану транзита нафте Лукоила”, додао је он.

Сијарто је истакао да се значајан дио мађарских снабдјевања природним гасом испоручује преко Бугарске и да је та земља међу најпоузданијима у региону.

Мађарска је примила 5,6 милијарди кубних метара природног гаса преко Бугарске прошле године и 3,9 милијарди до сада ове године, а Сијарто је тим поводом истакао да Бугарска ''поштује све своје обавезе као транзита земља''.

Сијарто је рекао да је Бугарска понудила помоć Мађарској у вези са ситуацијом која је настала након украјинске забране.

Додао је да ''иако не постоји директна веза за испоруку сирове нафте'' између две земље, Бугарска се понудила да је донесе у Мађарску, што је Сијарто окарактерисао као ''пријатељски гест''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана