Сијарто: Будимпешта против ескалирања сукоба

Срна
Сијарто: Будимпешта против ескалирања сукоба

БУДИМПЕШТА - Мађарска ће бити против било каквог приједлога који би могао довести до ескалације сукоба у Украјини, директног сукоба са Русијом или који представља пријетњу почетка трећег свјетског рата, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Мађарска ће у наредна два дана бити против било каквих приједлога који би могли довести до ескалације непријатељстава у Украјини или непосредне пријетње од глобалног рата. Нећемо подржати било какав приједлог који ће НАТО приближити рату или Алијансу претворити из одбрамбене у нападачку структуру", нагласио је Сијарто.

Према његовим ријечима, НАТО треба да се придржава претходних одлука да не учествује у непријатељствима у Украјини и да избјегава директан сукоб са Русијом.

Шеф мађарске дипломатије истакао је да је Будимпешта против непријатељстава у Украјини и да их осуђује, те да то "није мађарски нити рат НАТО-а".

Он је додао да су савезници из НАТО исказали конфликтне намјере, планове и предлоге који би их могли навести "да пређу одређене линије које су донедавно сматране црвеним".

Сијарто је изразио наду да ће здрав разум, мир и безбједност превагнути у наредна два дана током самита шефова дипломатија Алијансе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана