Си Бајдену предложио на чему треба да се темеље односи Кине и САД

Танјуг
Си Бајдену предложио на чему треба да се темеље односи Кине и САД

САН ФРАНЦИСКО - Кинески предсjедник Си Ђинпинг изјавио је послије састанка са америчким колегом Џозефом Бајденом да двије земље треба да заједно изграде пет стубова на којима би се темељили њихови односи.

Као први стуб навео је "заједничко развијање праве перцепције".

"Кина је досљедно посвећена стабилном, здравом и одрживом односу са Сједињеним Државама. Истовремено, Кина има интересе који се морају чувати, принципе који се морају поштовати и црвене линије које се не смијеју прећи. Надамо се да би две земље могле да буду партнери који се међусобно поштују и коегзистирају у миру", рекао је Си, преноси Синхуа.

Други стуб је, додаје кинески предсједник, "заједничко ефикасно управљање несугласицама".

"Несугласице не би требало да буду понор који раздваја две земље. Умјесто тога, две стране би требало да траже начине да изграде мостове који ће им помоћи да ходају једна према другој. Важно је да цијене принципе и међусобне црвене линије и да се уздрже од провокација. Требало би да имају више комуникације, више дијалога и више консултација, и да мирно ријешавају своје несугласице", истакао је Си.

Он је навео да је потребно и "заједничко унапређивање обострано корисне сарадње".

"Кина и Сједињене Државе имају заједничке интересе у широком спектру области, укључујући традиционалне области као што су економија, трговина и пољопривреда, као и области у настајању као што су климатске промијене и вјештачка интелигенција (АИ)", казао је Си.

"Важно је у потпуности искористити обновљиве и нове механизме у спољној политици, економији, финансијама, трговини, пољопривреди и другим областима и остварити сарадњу у областима борбе против наркотика, као и правосуђа и спровођења закона, вештачке интелигенције и науке и технологије", рекао је кинески председник.

Истакао је и да САД и Кина треба да заједно преузму одговорност као велике земље.

"Проблеми са којима се људско друштво суочава не могу се решити без сарадње великих земаља. Кина и Сједињене Државе треба да буду пример, да појачају координацију и сарадњу по међународним и регионалним питањима и обезбеде више јавних добара за свијет.

Две стране треба да задрже своје иницијативе отворене једна према другој, или да их координирају и повежу ради синергије", рекао је Си. Као пети стуб односа две светске силе, кинески председник је навео "заједничко промовисање међуљудске размијене".

"Две стране би требало да повеćају број директних летова, унапреде туристичку сарадњу, прошире међунационалне размене, ојачају образовну сарадњу и подстичу и подржавају већу интеракцију и комуникацију између народа", поручио је Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана