Си Кисинџеру: Стари пријатељи попут вас никада неће бити заборављени

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ПЕКИНГ- Предсједник Кине Си Ђинпинг рекао је данас током састанка у главном граду Кине Пекингу, бившем америчком дипломати Хенрију Кисинџеру да "стари пријатељи" попут њега никада неће бити заборављени.

"Још једном, Кина и САД су на раскрсници - куда даље и још једном, обе стране треба да направе избор“, рекао је Си 100-годишњем бившем америчком дипломати, пренео је Ројтерс.     

Кисинџер је одиграо кључну дипломатску улогу у нормализацији веза између Вашингтона и Пекинга 1970-их када је био државни секретар и сајветник за националну безбједност у администрацијама предсједника Ричарда Никсона и Џералда Форда.

"Кинески народ никада не заборавља своје старе пријатеље и кинеско-амерички односи ће увијек бити повезани са именом Хенрија Кисинџера", рекао је Си бившем америчком дипломати.

Кисинџер, који је веома поштован у Кини и који је редовно посјећује откако је напустио државну функцију, рекао је да је однос између двије земље питање светског мира и напретка људског друштва.

Његова посјета Кини долази у тренутку када две суперсиле покуишавају да зауставе даље хлађење међусобних односа, који су већ на историјском минимуму.

"Кина је вољна да истражује са америчком страном прави начин да се две земље сложе и промовишу стабилан напредак односа између Кине и САД", рекао је Си.

Вашингтон је раније саопштио да је информисан о Кисинџеровом путу у Кину ове седмице, али је навео да Кисинџер не дјелује у име владе САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана