Си-Ен-Ен: Трамп и Зеленски имају за данас заказан телефонски разговор

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп и украјински председник Володимир Зеленски имају за данас заказан телефонски разговор, рекла су два добро обавијештена извора за Си-Ен-Ен.

То ће бити њихов први разговор откако је Трамп напустио Бијелу кућу, а долази усред забринутости у Европи у вези са тим каква ће бити Трампова политика према рату у Украјини ако побједи на предсједничким изборима у новембру, наводи америчка телевизијска мрежа.

Извори су навели да се већ неко вријеме воде разговори о прикладном термину за телефонски разговор између Трампа и Зеленског.

Зеленски је у ексклузивном интервјуу за Би-Би-Си у четвртак изјавио да ће бити тешко сарађивати са Трампом ако буде поново изабран за предсједника САД, али је истакао да је спреман да сарађује са било ким ко буде предсједник САД. 

Поводом изјаве Трамповог кандидата за потпредсједника Џеј Ди Венса да "га није брига шта се догађа са Украјином", Зеленски је рекао да можда Венса није брига за Украјину, али да Кијев мора да настави да сарађује са Вашингтоном.

Украјински предсједник је у Великој Британији јуче учествовао на састанку Европске политичке заједнице, гдје је одржао говор, а претходно се састао са британским премијером Киром Стармером, који је обећао да ће Велика Британија пружати помоћ Украјину колико год буде потребно и обећао помоћ од три милијарде фунти.

Трамп је више пута изјавио да би могао да ријеши украјински рат за један дан, подсјећа Си-Ен-Ен.

У прошломјесечној дебати на Си-Ен-Ен-у са америчким предсједником Џозефом Бајденом, Трамп је рекао да "нису прихватљиви" услови руског предсједника Владимира Путина за мировни споразум који би укључивао да Украјина уступи четири територије које је Русија припојила.

Зеленски је прошле седмице током боравка у САД изјавио да су Бајден и Трамп "веома различити", али да обојица подржавају демократију.

"Мислим да ће Путин обојицу мрзити", навео је Зеленски.

Трамп се прошле седмице састао са мађарским премијером Виктором Орбаном, други пут за мање од шест мјесеци, након што је Орбан посјетио Кијев, Москву и Пекинг. 

Орбан је европским лидерима након састанка пренио да је Трамп "спреман да дјелује као посредник за постизање мировног споразума" између Русије и Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана