Си-Ен-Ен: Олигарх Роман Абрамович био умијешан у преговоре за ослобађање Наваљног

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН - Разговори о размени затвореника из више земаља, која је укључивала и могуће ослобађање руског опозициона Алексеја Наваљног, били су у току када је он преминуо прошлог мJесеца у затвору, рекло је више извора за Си-Ен-Ен, наводећи да је у преговоре био директно умијешан и руски олигарх Роман Абрамович.

Извори су истакли да су двогодишњи преговори за ослобађање Наваљног почели убрзано да напредују када је Абрамович посјетио Москву посљедњих мјесеци.

Приједлог је још био у неформалној фази, а изгледа да договор за ослобађање Наваљног није неизбјежан, рекли су извори.

Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон такође је учествовала на почетку преговора за ослобађање Наваљног, навело је неколико извора.

Абрамович, према којем је Запад увео санкције и који већи дио времена проводи у Уједињеним Арапским Емиратима, сусрео се са Хилари Клинтон када су се формирале идеје за сложену размјену у чему је учествовало чак седам особа, рекао је добро обавијештени извор.

Абрамович је задржао везу са Кремљом од почетка руске инвазије на Украјину и био је кључан у раним напорима за преговоре о окончању сукоба.

Независни руски медији су јавили да се Абрамович састао са руским председником Владимиром Путином неколико сати прије него што су затворске власти објавиле да је Наваљни преминуо у казненој колонији у Сибиру 16. фебруара.

Сарадница Наваљног, Марија Певчик, рекла је убрзо након његове смрти да се Абрамович укључио у преговоре и да је Кремљу "испоручио приједлог за размјену Наваљног". 

Певчик је навела да је Абрамович дјеловао као "неформални преговарач у комуникацији са америчким и европским званичницима".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбио је 27. фебруара да одговори на питања новинара о Абрамовичевој умијешаности у преговоре за размјену Наваљног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана