Си Ђинпинг разговарао са Зеленским први пут од почетка рата

ГС/Агенције
Си Ђинпинг разговарао са Зеленским први пут од почетка рата

Рат у Украјини – 426. дан. Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) са Украјином прикупља доказе о руским ратним злочинима у земљи. Предсjедник Русије Владимир Путин потписао је указ о привременом управљању имовином непријатељских земаља.

Захарова: Москва констатовала спремност Пекинга да успостави преговоре

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да је Москва констатовала спремност Пекинга да успостави преговарачки процес, али и истакла да није проблем у недостатку добих планова.

"Примјећујемо спремност кинеске стране да уложи напоре за успостављање преговарачког процеса. Кијевски режим до сада показује своје одбацивање било каквих разумних иницијатива, усмјерених на политичко и дипломатско рјешење украјинске кризе, а евентуални пристанак на преговоре условљен је ултиматумима са намјерно нереалним захтјевима'', рекла је Захарова.

Коментаришући данашњи телефонски разговор украјинског председника Володимира Зеленског и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга, Захарова је истакла да власти у Кијеву и ''њихови западни кустоси'' већ демонстрирали способност да окончају мирољубиве иницијативе.

''Према томе, мало је вјероватно да ће било какве позиве на мир на адекватан начин примити марионете које контролишу из Вашингтона'', рекла је Захарова.

Раније данас, кинески предсједник Си Ђинпинг разговарао је телефоном са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, којем је пренио да ће Кина послати представнике у Украјину и са свим странама разговарати о рјешавању кризе у тој земљи.

Ово је први контакт двојице лидера од  почетка сукоба у Украјини, а Си је пренео Зеленском да ће Кина послати специјалне представнике у Украјину и са свим странама разговарати о рјешавању кризе у тој земљи.

Зеленски је на Твитеру објавио да је имао дуг и садржајан разговор са Сијем.

"Вјерујем да ће то, као и именовање украјинског амбасадора у Кини, дати снажан подстицај развоју наших билатерални односа", поручио је Зеленски.

Украјински предсједник је у више наврата тражио од Сија да се састану, посебно послије посјете кинеског предсједника Москви у марту.         

Си Ђинпинг разговарао са Зеленским први пут од почетка рата

Предсједник Кине Си Ђинпинг разговарао је данас телефоном са украјинским предсједником Владимиром Зеленским, јављају кинески медији.

Они су разговарали о билатералним питањима и кризи у Украјини.

Како преноси Синхуа, Си је рекао да је Кина, када је ријеч о украјинској кризи, увијек била на страни мира.

Такође је саопштио да ће упутити изасланика у Украјину и друге земље на консултације у циљу политичког рјешавања кризе, преноси Спутњик.

Украјински предсједник је објавио на Твитеру да је разговор био дуг и садржајан и изразио наду да ће именовање новог амбасадора земље у Кини допринијети бољем развоју односа двију земаља, преноси РТ Балкан.

Претходни амбасадор је, подсјетимо, преминуо у фебруару 2021. године.

- Имао сам дугачак и садржајан разговор са предсједником Си Ђинпингом. Вјерујем да ће овај разговор, као и постављање амбасадора Украјине у Кини, дати снажан подстицај развоју наших билатералних односа - написао је Зеленски.

Представник кинеског Министарства спољних послова је након разговора двојице лидера поручио да је Кина досљедна и врло јасна да је спремна да настави да развија билатералне односе са Украјином.

- Обје стране треба да наставе традицију међусобног поштовања и искрености и да развијају кинеско-украјинско стратешко партнерство - саопштили су из Пекинга.

Први телефонски разговор двојице предсједника одржан је у јулу 2021. године.

Украјински медији: Завршни руски удар на западни дио Бахмута

Украјински медији јављају да су Руси спремили снаге за завршни удар у Бахмуту, како би заузели једино преостало упориште кијевских снага у западном дијелу града.

Како наводе украјински извори, руске Ваздушно-десантне снаге и руски Јужни војни округ концентришу све што им је потребно за завршни удар на западни дио Бахмута.

Истовремнео, руски јуришни одреди "Вагнера" настоје да прођу до краја града.

Украјински медији су први пут признали да њигове снаге држе само западну периферију Бахмута.

Руски војни извори наводе да њихове снаге контролишу и дијелове пута према Часовом Јару те да се борбе воде и ван Бахмута, према Константиновки.

Наваљни рекао да се против њега води истрага због оптужби за тероризам

Затворени руски опозициони лидер Алексеј Наваљни рекао је да се против њега води истрага због оптужби за тероризам и да би због тога могао бити осуђен на још 30 година затвора. 

"Изнели су апсурдне оптужбе да ми прети 30 година у затвору... да ја, док сам у затвору, чиним терористичке акте", објавили су коментаре Наваљног на Твитеру његови сарадници.

Руски истражитељи су овог мjесеца званично повезали присталице Наваљног са убиством познатог војног блогера Владлена Татарског, који је убијен у бомбашком нападу у Санкт Петербургу. 

Присталице Наваљног су негирале било какву везу са тим убиством. 

Руски истражитељи су саопштили да је 11 особа стављено на међународну потерницу због случаја повезаног са Наваљним, јавио је Тас.

Наваљни већ издржава казну од 11 и по година због оптужби за наводну превару и непоштовање суда, подсjећа британска агенција.

На основу налаза западних лабораторија, Наваљни је отрован нервним агенсом у Сибиру у августу 2020. године, а сљедеће године је ухапшен након што се вратио из Њемачке гдје је био на лијечењу због тровања. Кремљ је негирао да је покушао да отрује Наваљног.

Блиски сусрет изнад Балтичког мора - њемачке и британске снаге пресреле три руска борбена авиона

Три руска борбена авиона, која су летјела без сигнала транспондера, пресреле су њемачке и британске снаге у међународном ваздушном простору изнад Балтичког мора, саопштио је њемачки Луфтвафе.

ФБИ прикупља доказе о руским ратним злочинама у Украјини

Украјина са Федералним истражним бироом (ФБИ), као и америчким компанијама прикупља доказе о ратним злочинима које су починили Руси, изјавили су високи амерички званичници.

ФБИ има искуства у у раду у прикупљању и анализи таквих података, рекао је специјални агент ФБИ, Алекс Кобзанетс на конференцији у Сан Франциску.

Посао укључује испитивање информација из мобилног телефона, форензичке анализе узорака ДНК, као и анализу дијелова тијела прикупљених са бојних поља, рекао је специјални агент ФБИ.

(Ројтерс)Руска влада није одмах одговорила на захтjев за коментар.

Агент је додао да је амерички ФБИ последњих годину и по радио на помагању Украјини да такође идентификује руске сараднике и шпијуне који дjелују у Украјини и руске снаге које су дjеловале ван Кијева док се инвазија дешавала.

Путин потписао указ о привременом управљању имовином "непријатељских" земаља

Кремљ је саопштио да је руски предсjедник Владимир Путин потписао указ о увођењу привременог управљања имовином особа из непријатељских земаља, као одговор на заплену или ограничавање права располагања над руском имовином у иностранству.

У преамбули уредбе се каже да су потребне "хитне мjере" као одговор на незаконите радње САД и других западних земаља усмjерених на лишавање или ограничавање имовинских права Руске Федерације, њених компанија и грађана, преноси Тас.

Уредбом је предвиђено да се у случају таквих непријатељских радњи, уводи привремена управа над имовином коју у Русији посjедују власници из непријатељских земаља.

Указом је обухваћен списак имовине која већ подлијеже мјери привременог управљања и на њему се за сада налазе акције страних компанија Унипро и Фортум.

Замјеник предсједника Савјета безбједности Руске Федерације Дмитриј Медведев поручио је да ће Русија одговорити "око за око" ако Запад буде плијенио замрзнуту руску имовину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана