Си Ђинпинг позвао на ширење свеобухватне практичне сарадње са Русијом

Танјуг
Си Ђинпинг позвао на ширење свеобухватне практичне сарадње са Русијом

 ПЕКИНГ - Кинески предсједник Си Ђинпинг изјавио је данас да је спреман да сарађује са руским председником Владимиром Путином, како би искористили прилику да поводом 75. годишњице од успостављања дипломатских односа наставе ширење свеобухватне практичне сарадње. Како је пренио Кинески државни радио, Си је то навео у честитки коју је поводом годишњице упутио Путину.

"Од успостављања дипломатских односа, двије стране су непрекидно унапређивале квалитет билатералних односа на основу базичних интереса двају земаља и народа, ослањајући се на историјско искуство", навео је Си.

Он је додао да су "трајно добросуседство, свеобухватна стратешка координација и међусобно корисна сарадња постали најважније карактеристике билатералних односа Кине и Русије".

Си је истакао да високо оцењује развој односа Кине и Русије и да је спреман да сарађује са Путином како би искористили прилику која се пружа поводом 75. годишњице од успостављања дипломатских односа, чврсто усмеравајући билатералне односе у правом смјеру, настављајући ширење свеобухватне практичне сарадње и заједнички промовишући високо квалитетан развој и модернизацију две земље.

Кинески председник је оценио да би тиме допринели очувању светског мира и стабилности, као и изградњи заједнице са заједничком будућношћу за човечанство. У својој поруци Сију, Путин је уз најсрдачније честитке поводом годишњице оценио да су "блиски и међусобно корисни односи Русије и Кине издржали тест времена", као и да су "односи Русије и Кине достигли највиши ниво у историји".

Двије стране активно спроводе сарадњу у политици, економији и трговини, науци и технологији, као и у другим областима, ефикасно координирајући међународне и регионалне послове и радећи заједно на изградњи праведног мултиполарног светског поретка", нагласио је Путин.

Путин је навео и да је сигуран да ће двије стране у потпуности реализовати консензус постигнут током његових састанака са Сијем, и учврстити свеобухватно стратешко партнерство Русије и Кине за нову еру, како би две земље промовисале безбедност и стабилност на евроазијском континенту и шире. 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана