Си Ђинпинг: Кина и Француска треба да заједнички отворе пут мира

Танјуг
Си Ђинпинг: Кина и Француска треба да заједнички отворе пут мира

ПЕКИНГ - Кинески предсједник Си Ђинпинг и предсједник Француске Емануел Макрон размијенили су данас честитке поводом обиљежавања 60. годишњице успостављања дипломатских односа двију земаља.

Кина и Француска су пре 60 година "пробиле лед" хладног рата и блоковских подјела како би успоставиле дипломатске односе на нивоу амбасадора, примијетио је Си, додајући да је овај историјски догађај подстакао "глобални пејзаж да еволуира у правом смјеру дијалога и сарадње, која и данас нуди инспирацију".

-Током протеклих 60 година, двије земље су се држале стратешких избора независно од спољних утицаја и увијек су биле посвећене постизању заједничког развоја кроз узајамно корисну сарадњу, промовисање узајамног учења међу цивилизацијама кроз равноправну размјену и заједнички одговор на глобалне изазове кроз мултилатералну координацију - наводи се у честитки кинеског предсједника, преноси агенција Синхуа.

Кинеско-француски односи су одиграли и виталну улогу у одржавању глобалног мира и стабилности, промовисању мултиполаризације свијета и унапређењу демократизације међународних односа, истакао је Си.

- Кина и Француска као сталне чланице Савјета безбједности Уједињених нација, треба да остану вјерне првобитној тежњи за успостављањем дипломатских односа, да преузму одговорност и заједнички отворе пут мира, безбједности, просперитета и напретка за људски развој - поручио је он.

Предсједник Кине је навео да је спреман да ради са Макроном како би се 60. годишњица дипломатских односа искористила као прилика да се подрже фундаментални принципи и свеобухватно стратешко партнерство Кине и Француске учини чвршћим и динамичнијим, како би се додатно допринијело добробити два народа и човјечанства.

Макрон је у својој честитки рекао да је успостављање француско-кинеских дипломатских односа прије 60 година била далековида историјска одлука.

-Свијет се сада суочава са кризом као ниједном раније. Француска и Кина, Европа и Кина морају да иду напријед руку под руку и траже заједничка рјешења како би одговорили на глобалне изазове - навео је Макрон.

Он је додао да се нада да ће заједно са предсједником Си Ђинпингом наставити да подстиче билатералну комуникацију и економску, трговинску, друштвену и културну сарадњу, унапређује комуникацију и координацију о глобалним питањима и продубљује свеобухватно стратешко партнерство Француске и Кине.       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана