Си Ђинпинг и народна демократија

Ли Лаифанг (Синхуа)
Си Ђинпинг и народна демократија

Годишње сједнице кинеског националног законодавног и политичког савјетодавног тијела пружа најбољу прилику за посматраче да стекну јединствену тачку гледања како демократија у земљи дјелује. Од групних разматрања до разговора са законодавцима и политичким савјетницима, предсједник Си Ђинпинг ће бити активан у формулисању демократске политике Кине и доношењу одлука.

Си, један од скоро 3.000 посланика изабраних у Национални народни конгрес (ННК), придружиће се својим колегама посланицима како би прегледали и гласали о раду централне владе, националног законодавства, највишег суда и врха тужилаштва у протеклој години. Он ће такође гласати о сваком новом закону и већој ревизији достављеној сједници на разматрање.

Током своје каријере, кинески лидер се залагао за народну демократију.

-Демократија је вриједност коју дијели цијело човјечанство и идеал који су Комунистичка партија Кине (КПК) и кинески народ увијек подржавали - рекао је Си, који је и генерални секретар Централног комитета (ЦК) КПК. Као највиши лидер и партије и државе, он је предводио напоре да се настави са процесом народне демократије, што је кључни концепт који је изнио сам Си за унапређење политичког пејзажа Кине.

Под његовим водством, Кина је постигла свеобухватан напредак у побољшању институција, стандарда и процедура социјалистичке демократије и напредне социјалистичке консултативне демократије путем великог учешћа.

Снажно се залагао за јединство између вођства Комунистичке партије Кине, управљања државом од стране људи и управљања заснованог на закону како би се осигурало да државна управа избјегне историјски циклус успона и пада. Џанг Веивеи, директор Кинеског института Универзитета Фудан, истакао је да се кинеска демократија разликује од западног модела који је усредсређен на вишестраначку ротацију и универзално право гласа за лидере. Кинеска демократија, рекао је Џанг, наглашава екстензивно учешће јавности, консултације о политици и тежњу ка добром управљању.

Пола мјесеца прије овогодишња “Два засједања”, водећи партијски часопис Ћиу Ши (Qui Shiи) објавио је Сијев чланак о демократији, те о систему народних конгреса.

-Систем је важно институционално средство за остваривање народне демократије цијелог процеса - написао је Си, скрећући пажњу на његову суштину - да сва моћ државе припада народу и да треба заштитити положај народа као господара земље.

Посматрачи кажу да је кључна карактеристика кинеске народне демократије у цијелом процесу да осигура да она ради за огромну већину људи умјесто да служи интересима капитала или елитне класе. То се може видјети кроз Сијеву активну интеракцију са људима из базе током “Два засједања” у формирању политика. Током протеклих 11 година, учествовао је у 56 дискусија током годишњих засједања, директно комуницирајући са преко 400 посланика и политичких савјетника.

На једном догађају 2019. године, национални законодавац Ли Лианченг, који је био шеф једног сеоског партијског огранка, артикулисао је Сију “осам снова” кинеских фармера, наглашавајући приоритете као што су локално образовање дјеце, приступ здравственој заштити и локалне могућности запошљавања. Си, који је блиско познавао рурална питања из свог времена на селу као “образована омладина” прије пола вијека, признао је значај Лијеве поруке, рекавши да је одјекнула са тежњама руралних становника широм земље. Поново је потврдио опредијељеност владе да служи народу и обећао да ће напредовати корак по корак ка остварењу снова о бољем животу за све.

Ли се залагао за циљанији приступ технолошкој помоћи, наглашавајући важност њеног усклађивања са стварним потребама сељана. Након састанка, владина министарства су спровела теренско истраживање и подузела прилагођене мјере у селу Шишинџуан, Лијевом родном граду, како би побољшала услуге савјетовања пољопривредне технологије.

Током свог учешћа у разговорима с политичким савјетницима 2022. године, Си је пажљиво слушао како је научница Ванг Ђин ( предложила оно што је назвала зеленим “радаром” на пољопривредним пољима за откривање квалитета пољопривредних производа и питања сигурности. У року од годину дана, њен приједлог је спроведен у пракси широм земље и уведени су одговарајући прописи. Технологија је укључена као нова клаузула у ревидираном Закону о квалитети и сигурности пољопривредних производа.

Сијево залагање за консултативну демократију, које укључује политичке консултације између владајуће КПК и других политичких партија, датира још од његовог мандата као локалног партијског кадра.

Године 1988, као партијски шеф префектуре Нингде у Фујиану, Си је помогао оснивање првог префектурног комитета Кинеске демократске лиге, политичке странке која није била КПК. Си је иницирао редовне посјете лидера КПК члановима других политичких партија и интелектуалцима, наглашавајући важност уједињеног фронта.

По Сијевом мишљењу, не постоји јединствен или јединствен модел демократије; она долази у многим облицима. Цјелокупна народна демократија која се практикује у Кини заснована је на стварности, историји и култури земље и одражава вољу народа, рекао је он, истовремено наглашавајући дјелотворност ове демократије.

Званичници и научници су отишли даље да објасне да демократија није Кока-Кола, која има исти укус широм свијета као што се сируп производи у једној земљи. Кинески стручњаци сматрају да је народна демократија у цијелом процесу кључна за изузетна постигнућа земље у погледу брзог економског раста и одрживе друштвене стабилности.

Ова улога је очигледна у формулисању ефективних закона у земљи за унапређење управљања.

-Кинеска демократија није вербална фатаморгана - рекао је Роберт Лоренс Кун, амерички научник и предсједник Кун фондације. Демократија у партијском систему укључује различите повратне информације и интерактивне механизме, посебно народне конгресе на различитим нивоима, а подразумијева и осигурање адекватног животног стандарда за све грађане Кине, рекао је он.

Током “Два засједања” 2019, посланик из провинције Гансу изразио је жељу локалног становништва за брзим путем како би се убрзао локални просперитет. Окренувши се службенику који је сједио поред њега, Си се распитао о броју округа у покрајини у којима недостаје брзе цесте. Интеракције су убрзале изградњу транспортне инфраструктуре за оне којима је потребна. У новембру 2023. године пуштена је у рад дугоочекивана брза цеста. Мјесец дана касније, након што је потрес јачине 6,2 степена Рихтерове скале погодио покрајину, аутопут је постао витални спас за испоруку помоћи и транспорт повријеђених у болнице.

Ово је примјер како се Сијеве расправе са националним законодавцима и политичким савјетницима током “двије сесије” концентришу на рјешавање изазова и предлагање нових метода за економски и друштвени развој.

Кроз ове интеракције, иновативне стратегије управљања су разматране, предложене, дорађене и сазреле.

У навигацији кроз сложеност управљања огромном нацијом попут Кине, Си се често позива на цитат кинеског политичког коментатора који датира прије два миленијума: “Птица не може винути у небо користећи само једно перо, а коњ не може галопирати користећи само једно копито”. Ова древна мудрост наглашава Сијево увјерење да се колективна снага од преко 1,4 милијарде грађана Кине мора искористити за изградњу јаке нације и унапређење националног подмлађивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана