Сежурне:  Француска удвостручила средства за одбрану

Танјуг
Сежурне:  Француска удвостручила средства за одбрану

ПАРИЗ - Француски министар за Европу и спољне послове Стефан Сежурне изјавио је да је Француска већ почела да поново повећава своја војна улагања и да је у два закона о војним програмима удвостручила средства намијењена одбрани.

На питање да ли дијели страх појединих војних званичника да би Русија могла да нападне земље НАТО-а у року од неколико година и да ли западне земље треба више да улажу у своју одбрану, Сежурне је у интервјуу за портал Вест-Франс одговорио да, ако је тема егзистенцијална за Европску унију, то значи да од тога зависи њена колективна безбједност.

-У садашњем геополитичком контексту, у нашем је интересу да себи поставимо права питања – рекао је Сежурне.

 Он сматра да су Европској унији потребни војни буџети који јој омогућавају да се суочи са пријетњом и да је европску одбрану потребно организовати на усклађенији начин.

-Дакле, морамо повећати наше напоре. Тема је егзистенцијална и ми као Европљани морамо пронаћи безбједносне гаранције - истакао је Сежурне.

Према његовим ријечима, ЕУ мора да постигне сагласност да даље удружује своју војну опрему, да ствара интеракције између војски и да постепено има већу војну интеграцију, у индустријским и оперативним питањима.

-Ово је очигледно дио наше агенде европског суверенитета - рекао је француски министар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана