Сестра Ким Џонг-уна: Америчке извиђачке активности крше суверенитет Сјеверне Кореје

Танјуг
Сестра Ким Џонг-уна: Америчке извиђачке активности крше суверенитет Сјеверне Кореје

ПЈОНГЈАНГ- Сестра сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна, Ким Јо-џонг, изјавила је данас да интензивирање америчких извиђачких активности задире у суверенитет Северне Кореје.

Она је рекла да су у понедјељак ратни авиони Сјеверне Кореје одбили, како је навела, амерички шпијунски авион који је летио у близини сјевернокорејских вода и упозорила на  посљедице, уколико САД наставе да извиђају у тој области.

Ким Јо-џонг, која је један од највиших сјевернокорејских спољнополитичких званичника, тврди да је амерички шпијунски авион у понедјељак осам пута долазио до источне ексклузивне економске зоне Северне Кореје.

Она је рекла да је Пјонгјанг активирао ратне авионе да би отјерали амерички авион, јавили су сјевернокорејски државни медији.

Ким Јо-џонг је оптужила САД да спроводе ваздушни надзор над ексклузивном економском зоном Северне Кореје.

САД и Јужна Кореја одбациле су те оптужбе Северне Кореје и позвале Пјонгјанг га да се уздржи од активности и реторике које би могле да изазову  анимозитет, пренио је АП.

Министарство одбране Северне Кореје претходно је у понедељак оптужило САД да је амерички извиђачки авион неколико пута ушао у сјевернокорејски  ваздушни простор и упозорило да би авион могао бити оборен.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је да САД позивају Северну Кореју да се уздржи од акција које би могле да доведу до ескалације и да се укључи у озбиљну дипломатију.

Здружени штаб Јужне Кореје негирао је да је амерички шпијунски авион ушао у ваздушни простор Северне Кореје, већ да САД спроводе стандардне извиђачке активности у координацији са јужнокорејском војском.            

 САД су стационирале око 28.500 војника у Јужној Кореји у циљу одвраћања од потенцијалне агресије Сјеверне Кореје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана