Шесторо тинејџера на суду због бруталног убиства професора историје

Танјуг
Шесторо тинејџера на суду због бруталног убиства професора историје

ПАРИЗ- У Француској је данас почео судски процес против шесторо тинејџера у вези са убиством француског професора историје Самјуела Патија 2020. године, након што је ученицима показао карикатуре пророка Мухамеда на часу о слободи изражавања.

Француског професора историје испред школе у којој је радио у предграђу Париза, убио је 18-годишњи нападач чеченског поријекла одсјекавши му главу.

Полиција је убрзо након напада смртно ранила нападача.

Једна тада 13-годишња дјевојчица која је наводно родитељима испричала да је Пати претходно замолио ученике муслиманске вјероисповести да напусте учионицу прије него што је показао карикатуре, суочава се са лажним оптужбама након што је установљено да она тада није била на часу, преноси Ројтерс.

Петоро преосталих малољетника, који су у вријеме убиства имали између 14 и 15 година, биће оптужено за кривично дјело завјере или заседе с предумишљајем. Они се сумњиче да су убици указали на професора Пати или да су му помогли при бјекству.

Свим малољетницима, чији се идентитет због старости не смије откривати, суди се на суду за дјецу, а суочавају се са казном затвора од годину и по до двије године.

Рочишта која трају до 8. децембра биćе одржана иза затворених врата, а поред малољетних лица оптужено је и осам одраслих особа, које ће одговарати пред специјалним кривичним судом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана