Шест пацијената позитивно на ХИВ након трансплантације

СРНА
Шест пацијената позитивно на ХИВ након трансплантације

РИО ДЕ ЖАНЕИРО - Шест пацијената којима је трансплантиран орган позитивни су на ХИВ вирус након што су примили заражене органе од Службе за трансплантацију у Рио де Жанеиру, саопштили су државни званичници.

Канцеларија министарства здравља у Рију саопштила је да је лабораторија одговорна за спровођење тестова на донираним органима суспендована након што су органи два донатора пресађени шесторо људи, који су били на листи чекања за трансплантацију.

Други пацијенти су подвргнути скринингу да би се видело да ли су органи које су примили заражени, а сви усхлађени органи донатора се тестирају све до децембра 2023. када је лабораторија ангажована.

"Ово нема преседана", наводи се у саопштењу.

Полиција истражује ко је одговоран за ову грешку.

Здравствене власти су упозорене на проблем када се прималац трансплантираног срца пожалио да има здравствених проблема, а испоставило се да је заражен ХИВ вирусом. Још два пацијента која су добила по један бубрег такође су позитивна.

Лекари су изразили забринутост да би овако озбиљна грешка могла да наруши поверење јавности у донирање органа и смањи број донатора.

Служба за трансплантацију у Рио де Жанеиру датира од 2006. године и преко ње је 16.000 људи примило дониране органе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана