Шест мушкараца осуђено за бомбашке нападе у Бриселу 2016.

Танјуг
Шест мушкараца осуђено за бомбашке нападе у Бриселу 2016.

БРИСЕЛ - Белгијски суд осудио је шесторицу мушкараца за убиство и још двојицу за тероризам у вези са исламистичким бомбашким нападима 2016. године у Бриселу, када су погинуле 32 особе.

Шесторица од 10 оптужених проглашени су кривим за убиство и покушај убиства у терористичком чину, због учешћа у два бомбашка напада на бриселском аеродрому и бомбашком нападу на градски метро 22. марта 2016, преноси Ројтерс.

Њих шесторица и још двојица осуђени су и због ушешћа у активностима терористичке организације, док су два мушкарца ослобођена оптужби.

Одвојена рочишта за одређивање казне биће одржана у септембру.

Један од осуђених је и Салах Абдеслам, главни осумњичени у суђењу за терористичке нападе у Паризу у којима је погинуло 130 људи, који је након тих напада побегао у Брисел, гдје је ухапшен четири дана прије напада у том граду.

Међу осталим осуђеницима су и Мохамед Абрини, који је отишао на бриселски аеродром са двојицом бомбаша самоубица, али је побјегао не детонирајући свој кофер са експлозивом, и шведски држављанин Осама Крајем, оптужен да је планирао да буде други бомбаш у нападу на бриселски метро.

Осама Атар, кога сматрају вођом групе и за кога се претпоставља да је убијен борећи се у редовима Исламске државе у Сирији, такође је осуђен, наводи агенција.

Абдеслам, Абрини, Крајем и Атар су, такође, међу шесторо осуђених за нападе у Паризу у новембру 2015.

Дванаест чланова пороте суда у Бриселу донијело је одлуку након двије недјеље у изолацији, на крају седмомјесечног суђења у бившем сједишту НАТО-а, специјално постављеном за случај бомбашких напада у Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана