​​​​​​​ Зеленски: Потребно нам је још противваздушне одбране

ГС/Агенције
​​​​​​​ Зеленски: Потребно нам је још противваздушне одбране

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини траје 640 дана. У Кијеву се догодила серија експлозија, пренијели су јутрос украјински медији.

Зеленски: Украјини потребно више ПВО да заштити извозне руте житарица

Украјини је потребно више противваздушне одбране да заштити своје извозне руте житарица, као и регионе који се граниче са Русијом, изјавио је данас предсједник Украјине Володимир Зеленски, обраћајући се на међународном самиту о безбједности хране у Кијеву.

-Постоји дефицит противваздушне одбране - то није никаква тајна - рекао је Зеленски на самиту "Зрно из Украјине", којем су присуствовали високи званичници из европских земаља, укључујући предсједника Швајцарске Алана Берсета и премијерке Литваније Ингриде Симоните, пренио је Ројтерс.

Зеленски је говорио након што је Русија напала Украјину са 75 дронова преко ноћи, што је био највећи напад дроновима током рата, навела је агенција.

Заједничку конференцију за новинаре троје лидера прекинула је сирена за ваздушни напад.         

Зеленски је рекао да ће страни партнери снабдијевати Украјину пловилима који ће пратити конвоје теретних бродова из украјинских лука како би гарантовали њихову безбједност.

У међувремену, предсједница Европске комисије Урсула Фон дер Лејен је обећала подршку у писму Зеленском које је подијелила на платформи X (Твитер), рекавши да ће ЕК обезбедити 50 милиона евра за "брзе поправке и надоградњу инфраструктуре у украјинским лукама.

Радници добили отказ, па фабрику напустили пјевајући, РАСПЛАКАЋЕ ВАС ОВАЈ ПРИЗОР

За 52 радника који су након гашења производње добили отказ у погонима „Ледо” у Читлуку јуче је био задњи радни дан.

Борел: Чврсто смо уз Украјину

ЕУ чврсто стоји уз Украјину у вријеме када је Русија покренула највећи удар дроновима на Кијев до сада, саопштио је високи представник Уније за спољну политику и безбједност Јозеп Борел.

Борељ је на мрежи "Икс" рекао да је овим нападом изазвано "распрострањено уништење", те да је становништву у страху и да је поремећен живот.

Украјински званичници рекли су да је Кијев гађан у више таласа са 75 донова иранске производње "шахед" и да су оборени сви осим једног.

Зеленски: Потребно нам је још противваздушне одбране

Украјини је потребно више противваздушне одбране да би заштитила своје руте за извоз житарица, као и регије које се граниче са Русијом, рекао је предсједник Владимир Зеленски на међународном самиту о безбједности хране у Кијеву.

- Постоји дефицит противваздушне одбране - то није никаква тајна - рекао је Зеленски на самиту "Зрно из Украјине", којем су присуствовали високи званичници европских земаља.

Он је истакао да се Кијев нада да ће ријешити недостатак противваздушне одбране добијањем нових залиха од партнера и повећањем сопствених производних капацитета, у чему је, како је додао, постигнут напредак.

Зеленски је навео да ће Украјини страни партнери испоручити пловила која ће пратити конвоје теретних бродова из украјинских лука да би се гарантовала њихова безбједност.

Зеленски: Русија током ноћи лансирала више од 70 дронова Шахед, већина оборена

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је Русија током ноћи лансирала више од 70 беспилотних летелица Шахед на Украјину, од којих је већина оборена.

Зеленски је рекао да је напад, који се догодио у раним јутарњим сатима на дан када Украјина обиљежава сјећање на Холодомор из 1932-33, када је од глади умрло неколико милиона Украјинаца, био чин "намјерног терора", преноси Ројтерс.

Кијев: Русија ноћас покренула најмасовнији напад дроновима на Украјину

Русија је претходне ноћи покренула најмасовнији напад дроновима камиказама на Украјину, а на мети дронова типа "шахед" био је  првенствено Кијев, саопштило је украјинско ваздухопловство.

Како је наведено, велики број руских беспилотних летјелица из различитих праваца лансиран је ка Кијеву.

Очевици су рекли за Ројтерс да су се у Кијеву током цијеле ноћи чуле експлозије, а градоначелник Виталиј Кличко саопштио је да су две особе повријеђене када су фрагменти оборених дронова пали на стамбене зграде.

Зеленски: Потребне су нам три важне побједе када је ријеч о САД и ЕУ

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да његова земља треба да обезбиједи три кључне "побједе" у међународној заједници - одобрење великих пакета помоћи од америчког Конгреса и Европске уније  и формални почетак преговора за придруживање ЕУ.

Зеленски је то рекао на конференцији за новинаре са летонским предсједником Едгарсом Ринкевичсом, који је изразио увјерење да ће пакет помоћи ЕУ проћи, али је додао да би то могло да потраје дуже него што се очекивало.

-Потребне су нам три побједе. Прва је побједа са Конгресом САД. То је изазов, није лако, али Украјина чини све што  - рекао је Зеленски, преноси Ројтерс.

Он је говорио и о пакету од 50 милијарди евра помоћи од Европске уније, који је раније најављен за Украјину, а коме се противи Мађарска.

-Друга важна ствар је да нам је потребна помоћ ЕУ у пакету од 50 милијарди евра - рекао је украјински предсједник.

Као трећу потребну побједу он је навео отварање преговора о будућем чланству Украјине, оцјењујући да би тај потез подигао украјински морал.

Двадесет мјесеци након руске агресије на Украјину, дошло је до "засићења" Запада у односима са Кијевом, који се у великој мјери ослања на своје савезнике за војну, економску и хуманитарну помоћ у борби против Русије, оцјењује Ројтерс и подсјећа да је амерички предсједник Џозеф Бајден прошлог мјесеца затражио од Конгреса да одобри више милијарди долара помоћи Украјини, али да су средства за Кијев изостављена у закону  о привременом финансирању федералне владе прошле недјеље.

Бијела кућа је у више наврата вршила притисак на законодавце да усвоје Бајденов приједлог закона о издвајањима за хитне случајеве, у вриједности од скоро 106 милијарди долара, од чега је више од 61 милијарду долара намењено Украјини.

Републиканска већина је, међутим, гласала проив издвајања новца за Украји­ну.

Када је ријеч о помоћи ЕУ, Европска комисија је предложила проширење буџетске подршке како би помогла Украјини да исплати плате и подмири друге трошкове док се сукоб наставља, а 27 држава чланица ЕУ требало би да гласају о пакету на самиту 14-15. децембра у Бриселу.

Постоји, међутим, забринутост да би помоћ могао да блокира мађарски премијер Виктор Орбан.

Зеленски је у петак такође објавио да су смијењена четири замјеника команданта Националне гарде, али није навео разлоге за њихову смјену.

Смјењивање четири замјеника команданта Националне гарде објављено је предсједничким декретима, заједно са три нова именовања, а ни за једну од тих одлука нису наведени разлози, преноси Ројтерс.

Кличко: Двије особе повријеђене у руском нападу дроновима на Кијев

Више дијелова Кијева били су јутрос мета масовног напада дроновима, изјавио је један очевидац, а градоначелник Виталиј Кличко саопштио је да су две особе повријеђене када су фрагменти оборених дронова пали на стамбене зграде.

Кличко је на свом Телеграм каналу написао да су фрагменти пресретнитих дронова изазвали пожар у једном обданишту, преноси Ројтерс.

Украјински медији претходно су јавили да се у Кијеву чула серија експлозија.

Ваздушна узбуна је објављена у низу области у Украјини - Кијевској, Черкашкој, Черниговској, Сумској Харковској, Полтавској, Дњепропетровској, Николајевској, Кировоградској и Херсонској, пренио је Унијан.

Серија експлозија у Кијеву, ваздушна опасност у више региона Украјине

У Кијеву се догодила серија експлозија, пренијели су јутрос украјински медији.

Начелник градске војне управе Сергеј Попко саопштио је да је пожар избио у нестамбеној згради.

Ваздушна узбуна је објављена у низу области - Кијевској, Черкашкој, Черниговској, Сумској Харковској, Полтавској, Дњепропетровској, Николајевској, Кировоградској и Херсонској, преноси Унијан.

Агенција наводи да украјинска противваздушна одбрана дјелује, а да надлежни апелују на грађане да се склоне на безбједна мјеста.

Портпарол Ришија Сунака: Британија нема право да савјетује Украјину о изборима

Британска влада не сматра да има право да савјетује Украјину када треба да одржи предсједничке изборе, рекао је портпарол британског премијера Ришија Сунака.

  -Није на нама да коментаришемо термин избора у другој земљи. Редовно разговарамо са нашим украјинским партнерима и разговарамо о начинима за унапређење демократије. Бојим се да не могу ништа друго да додам - рекао је он за агенцију ТАСС.

Представник Сунаковог Кабинета премијера није открио обим војне помоћи Велике Британије Украјини за 2024.

-Велика Британија је била водећи партнер и пружила је Украјини скоро пет милијарди фунти подршке. Поред тога, обучили смо више од 30 хиљада украјинских војника од 2022. Своју даљу подршку ћемо објавити у догледно вријеме - рекао је он.

Сљедећи предсједнички избори у Украјини заказани су за пролеће 2024. године, али закон не дозвољава њихово одржавање током ванредног стања.

Предсједник Володимир Зеленски је више пута изјавио да се предсједнички избори могу одржати тек након завршетка сукоба.

Прошле недјеље аустријски министар за европске и међународне послове Александар Шаленберг рекао је да Зеленски неће моћи заувијек да одлаже изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана