Сенегал: Влада распустила опозициону странку, ограничила приступ интернету

Танјуг
Сенегал: Влада распустила опозициону странку, ограничила приступ интернету

ДАКАР- Влада Сенегала данас је распустила велику опозициону странку и ограничила интернет услуге у земљи неколико сати након што је популарни предсједник те странке рекао да је судија наредио његово хапшење, јавља АП.

Бивша премијерка Амината Туре критиковала је распуштање партије Патриоте Сенегала за рад, етику и братство као „невиђени неуспјех“ у демократској историји те западноафричке нације.

То је изазвало додатну забринутост у вези са предсједничким изборима сљедеће године у Сенегалу, који се дуго сматрао бастионом демократије и регионалним лидером у дипломатији, додаје Асошиејтед прес.

Опозициона странка је „често позивала своје присталице да учествују у побуњеничким покретима“, изјавио је министар унутрашњих послова Сенегала Антоан Феликс Диом.

Он је индиректно окривио опозициону странку за губитак живота и пљачку имовине током протеста у јуну због кривичног гоњења опозиционог лидера Усмана Сонка, који се сматра кључним противником на изборима.

Није било непосредног одговора Патриота Сенегала, али је странка у прошлости негирала да је изазвала насиље, наводи АП.

-Сенегалска влада је ограничила услуге мобилног интернета, што је мера предузета „због ширења говора мржње и субверзивних порука на друштвеним мрежама - рекао је министар комуникација Муса Бокар Тиам.

Становници широм земље изјавили су да немају приступ интернету.

Сонко је рекао да му је локални судија у главном граду Дакару наложио привремени притвор након нових оптужби против њега у суботу, укључујући завјеру против државе и позиве на побуну. Претходне оптужбе су се односиле на "корумпирање малољетне особе", што је довело до осуде Сонка у јуну и изазвало смртоносне протесте широм земље, у којима су живот изгубиле 23 особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана