Сенатор изазвао вођу синдиката на тучу, вријеђали се на саслушању у Конгресу

Танјуг
Сенатор изазвао вођу синдиката на тучу, вријеђали се на саслушању у Конгресу

ВАШИНГТОН - Једно обично саслушање у америчком Конгресу претворило се у жестоки вербални сукоб, након што је републикански сенатор Марквејн Малин из Оклахоме изазвао предсједника синдиката возача камиона, Шона О'Брајена, да несугласице ријеше физичким обрачуном на лицу мјеста.

Реаговао је сенатор Берни Сандерс, који је сазвао саслушање у сенатском Одбору за здравство, образовање, рад и пензије, и замолио их да се усредсреде на економска питања која су била у фокусу скупа, односно да размотре како синдикати помажу радничким породицама, преноси АП.

Сенатор Малин је, међутим, био упоран. У једном тренутку је устао са сједишта и изгледало је да је почео да скида прстен и спрема се за тучу.

-Ово је вријеме, ово је мјесто. Ако хоћеш, можемо се договорити као одрасли људи. Можемо то завршити овдје - рекао је Малин О’Брајену, након што је прочитао низ критичних твитова које му је овај раније упутио.

Њих двојица су се међусобно вријеђали око шест минута, док је Сандерс више пута ударао чекићем и покушавао да их прекине.

-Ви сте сенатор Сједињених Држава! -Сандерс је у једном тренутку викнуо на Малина.

Малин, који често критикује синдикално руководство, и раније се вербално сукобљавао са шефом синдиката камиониџија.

Током ове године, О'Брајен је више пута објављивао твитове на платформи Икс (Твитер), називајући сенатора “мороном” и “пуним гов---”, пошто га је претходно Малин критиковао због “тактике застрашивања”.

У једном посту на друштвеним мрежама, који је Малин прочитао наглас на саслушању, О'Брајен га је изгледа изазвао на тучу.

-Знаш гдје да ме нађеш. Било гдје, било када, каубоју - објавио је О’Брајен.

Размјена увреда је одатле ескалирала, па је Малин поручио О'Брајену да је “ово то мјесто” и питао га да ли жели да то обаве одмах.

-Волио бих да то урадим одмах”, рекао је О’Брајен. Малин је одговорио: “Па, онда дижи гуз---”, на шта је овај узвратио: “Ти дижи гуз---”. Када је Малин устао са столице, изгледа спреман за борбу, Сандерс му је повикао да сједне, ударио чекићем неколико пута и рекао обојици да престану да говоре.

-Ово је саслушање и Бог зна да амерички народ има довољно презира према Конгресу, немојмо га погоршавати - рекао је Сандерс. Пошто је Малин био упоран, О’Брајен је рекао: “Изазвао си ме на меч у кавезу, понашајући се као 12-годишњи насилник из школског дворишта”.

Њих двојица су још неколико минута размјењивали љуте увреде - сваки је оног другог назвао насилником - а Малин је у једном тренутку сугерисао да се потуку у добротворне сврхе на догађају сљедећег прољећа, понављајући понуду коју је дао раније ове године на друштвеним мрежама.

О’Брајен је одбио, уместо тога предложивши да се састану на кафи и да ријеше своје разлике.

Малин је прихватио, али њих двојица су наставили да вичу један на другог све док демократска сенаторка Меги Хасан, из Њу Хемпшира, није почела да говори.

Након саслушања, Сандерс је ову размену ријечи назвао “апсурдном”.

-Били смо ту да разговарамо и причали смо о кризи са којом се суочавају радничке породице у овој земљи, о растућем јазу између веома богатих и свих осталих и улози коју синдикати играју у побољшању животног стандарда америчког народа. Нисмо ту да причамо о борбама у кавезу - рекао је Сандерс.

Лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел одбио је да коментарише случај.

-Веома је тешко контролисати понашање свих који су у згради. Не сматрам то својом одговорношћу - рекао је Меконел.

Републикански сенатор Кевин Кремер из Северне Дакоте рекао је да се на састанку конференције републиканаца то саслушање помињало ту и тамо, а да то нико не треба да схвата превише озбиљно.

-Сенат је динамично мјесто. Више не носимо бијеле перике - рекао је Кремер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана