Сенат подржао наставак одобрења за употребу војске САД против тероризма

Танјуг
Foto: Aнадолија

ВАШИНГТОН - Амерички Сенат, горњи дом Конгреса, великом већином подржао је наставак одобрења за употребу војне силе САД у глобалној борби против тероризма, чиме је одбијен приједлог сенатора из Кентакија Ренда Пола да се укине мјера из 2001. године.

Сенатори су у сриједу одбацили амандман са 86 према девет гласова, док расправљају и о одвојеном укидању два одобрења за употребу војне силе у Ираку, преноси АП.

Постоји широка двостраначка подршка за повлачење тих одобрења Конгреса из 1991. и 2002. за војне ударе против режима Садама Хусеина.

Док се та два овлашћења ријетко користе и фокусирају само на једну земљу, Ирак, мјера из 2001. дала је тадашњем предсједнику Џорџу В. Бушу широка овлашћења за инвазију на Авганистан и борбу против тероризма, одобравајући силу „против држава, организација или особа“ који су планирале или помогале нападе на САД 11. септембра 2001.

Донијета у септембру 2001. године, ова одлука се и данас користи да оправда америчку војну акцију против терористичких организација, укључујући Ал Каиду и њене подружнице, као што су Исламска држава и Ал-Шабаб, које се сматрају претњом за САД.

Мјера из 2002. којом је покренута инвазија на Ирак прије 20 година коришћена је много рјеђе, а присталице њеног укидања кажу да је подложна злоупотребама, наводи АП.

Предсједник САД Џозеф Бајден саопштио је да подржава њено укидање, а очекује се да ће се Сенат сљедеће недјеље изјаснити о стављању ван снаге двије мјере које се односе на Ирак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана