Шеф СЗО потврдио да је у Гази откривен полиовирус, позвао на превенцију

Tanjug
Шеф СЗО потврдио да је у Гази откривен полиовирус, позвао на превенцију

БРИСЕЛ- Шеф Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус потврдио је данас да је у Гази откривено присуство полиовируса и упозорио да ће деца у тој ратом разореној енклави ускоро бити заражена ако се брзо не предузму превентивне мјере.

Дан након што је СЗО објавила да је врло вјероватно да међу популацијом Газе има случајева полиовируса, директор те организације је на платформи X изразио забринутост због цијене коју конфликт између Израела и Хамаса има по људске животе, преноси Ројтерс. 

Он је истакао да присуство полиовируса у Гази говори о томе са каквим страшним условима је тамошње становништво суочено. "Континуирано трајање сукоба омета напоре да се одговори на претње каква је полиовирус који се може спречити", написао је Тедрос на мрежи X. 

Он је своју објаву на тој платформи путем линка повезао са чланком који је објавио у француском Монду и у којем је упозорио да ако се не предузме хитна акција, само је питање времена када ће та болест стићи до хиљада незаштићене дјеце. 

Тедрос је додао да ће СЗО послати у Газу више од миллион вакцина против полиовируса које деца треба да приме наредних недеља да би се спријечила зараза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана