Шеф словачке дипломатије: Слање оружја Украјини не функционише, нема напретка

Танјуг
Foto: Unaworld.com

БРАТИСЛАВА - „Постоји мишљење да би требало испоручити више наоружања како би се Русија протјерала са украјинске територије. Међутим, послије 600 дана видимо да то, заједно са санкцијама које више штете Европској унији него Русији, не функционише и да нема никаквог напретка“, рекао је Бланар у интервјуу за аустријски лист „Пресе“.

Он је додао да руско-украјински рат изгледа као замрзнути конфликт који се не може ријешити војним путем. 

„Продужетак сукоба само значи да ће много више људи умријети. Зато подржавамо мирно рјешење. То прије свега мора да иде преко Европске уније јер је она настала као мировни пројекат и управо тој првобитној идеји желимо да се вратимо“, поручио је шеф словачке дипломатије. 

Говорећи о политици нове Владе Словачке, Бланар је рекао да владајућа коалиција жели суверену спољну политику „која ставља грађане Словачке на прво мјесто“. 

„Одбацујемо све што би могло да буде лоше за њих. То се, на примјер, односи на оне санкције које озбиљно утичу на економију и животни стандард словачког становништва. Русија очекује економски раст упркос санкцијама, док ЕУ клизи у рецесију“, истакао је он. 

Нагласио је да бити члан Европске уније не значи пристати на све. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана