Шеф НАТО-а бира замјеника: Двије жене са Балкана главни фаворити

Танјуг
Шеф НАТО-а бира замјеника: Двије жене са Балкана главни фаворити

БРИСЕЛ -Нови генерални секретар НАТО, бивши холандски премијер, Марк Руте прије него што званично започне свој мандат има задатак да изабере замјеника, а међу озбиљним кандидатима у бриселским круговима се помињу двије жене, бивше званичнице Северне Македоније и Бугарске.

-Ова функција би врло вјероватно могла да припадне једној жени из Источне Европе - рекла је за Политико бивша портпаролка НАТО Оана Лунгеску.

То је потврдио и високи неименовани званичник Алијансе, додајући да постоји генерални консензус међу савезницима да на то мјесто треба да дође неко из Источне Европе.

Име о којем се много говори је бивша министарка одбране Радмила Шекеринска, наводе дипломата НАТО и високи званичник Алијансе. Ако би била изабрана, она би била највиши званичник НАТО до сада из региона Западног Балкана који не долази из земље чланице ЕУ.

Шекеринска је тренутно потпредсједница Партије европских социјалиста, а имала је кључну улогу у пријему Северне Македоније у НАТО прије четири године.

Она је у једном интервјуу након руске инвазије на Украјину, одбацила руске тврдње да је ширење Алијансе на исток “злослутни план Запада”.

-Напротив, велике чланице НАТО нису имале нарочитог апетита за проширењем -рекла је тада Шекеринска.

Као кандидат за десну руку Рутеа, помиње се и бивша замјеница премијера Бугарске, и некадашња европска комесарка, Марија Габријел, наводе двоје добро обавијештених званичника.

Габријел није жељела да коментарише ове наводе. Делегације Бугарске и Северне Македоније нису коментарисале ове евентуалне кандидатуре.

Иако се двије кандидаткиње са Балкана сматрају за главне фаворите, помињу се још нека имена као што је бивши летонски премијер Кришјанис Каринш, а и Пољска и Турска разматрају да предложе своје представнике, наводе двоје НАТО дипломата.

Актуелни замјеник Рутеа Мирчеа Ђоана одлази са положаја како би учествовао на предсједничким изборима у Румунији у новембру, рекли су НАТО званичници за Политико.

Руте ступа на дужност 2. октобра у тренутку када Алијанса треба да ојача источно крило како би превенирала било какву потенцијалну руску агресију, наводи бриселски портал и додаје да је зато битно дубоко познавање доктрине Кремља када се ради о избору Рутеовог наследника.

Улога замјеника генералног секретара НАТО добила је на значају током посљедње деценије, напомиње Оана Лунгеску. Носилац ове функције замјењује свог шефа и председаван два пута недјељно састанцима са 32 амбасадора у Сјеверноатлантском савјету, или на сваком ванредном састанку, укључујући Савјет НАТО-Украјина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана