Шеф ИАЕА "чуо" да постоји забринутост због плана за испуштање радиоактивне воде

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ТОКИО- Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је данас да је чуо су један или два стручњака можда била забринута око давања зеленог свјетла за испуштање више од милион тона радиоактивне воде из нуклеарне електране "Фукушима".

На питање да ли постоји забринутост међу стручњацима који стоје иза извјештаја, који укључује учеснике из 11 земаља, Гроси је за Ројтерс рекао: "Чуо сам да се говори о томе. Међутим, оно што смо објавили је научно беспрекорно".

Он је рекао да нико стручњака није директно изразио забринутост, али није навео како је чуо за забринутост једног или два експерта.

Кинески државни лист "Глобал тајмс" је јуче објавио да је кинески стручњак Лиу Сенлин разочаран "исхитреним" извјештајем, додавши да је допринос стручњака ограничен.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин додао је да извјештај ИАЕА "не одражава у потпуности ставове свих експерата укључених у процјену", као и да су закључци извештаја "ограничени и једнострани".

Радна група коју је основала ИАЕА 2021. године за испитивање безбједности плана Јапана да испусти радиоактивну воду из постројења које је уништио цунами прије више од деценије, укључује и чланове из Аргентине, Аустралије, Канаде, Француске, Маршалских острва, Јужне Кореје, Русије, Велике Британије, САД и Вијетнама.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је у уторак да је одобрен план Јапана јер би испуштање радиоактивне воде имало занемарљив утицај на животну средину. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана