Шеф Хезболаха: Ушли смо у рат (ВИДЕО)

Танјуг
Шеф Хезболаха: Ушли смо у рат (ВИДЕО)

БЕЈРУТ - Шеф либанске милитантне групе Хезболах Хасан Насралах изјавио је данас да се на либанско-израелској граници воде борбе без преседана и да је могућа даља ескалација, али је истакао да Сједињене Америчке Државе могу да спријече регионални сукоб уколико се обустави агресија на Појас Газе.

"Операције отпора на југу говоре непријатељу да ćе, ако изврши агресију или размишља о превентивној операцији, починити највеćу глупост у својој историји", рекао је Насралах у свом првом јавном обраћању од избијања сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра.

Он је истакао да је Хезболах ушао у битку 8. октобра, дан након што је Хамас покренуо напад.

Упозорио је да су на либанском фронту "све опције отворене", додавши да је добио поруке да ће САД бомбардовати Иран уколико Хезболах буде наставио са операцијама на граници са Израелом.

Истакао је се регионални сукоб може спријечити ако се буде обуставила агресија на Појас Газе, за коју наводи да је "америчка агресија" и додао да Вашингтон може да натјера Израел да обустави ту агресију.

Насралах је нагласио да је операција Хамаса "Олуја Ал Акса" "стопроцентно палестинска", да је остварила стратешке резултате који ће утицати на будућност Израела, као и да се рат проширио на више фронтова и да је ријеч о одлучујућој битки.

"Битка 'Олуја Ал Акса' изазвала је безбједносни, војни, психолошки и морални земљотрес у израелском ентитету. Остварила је стратешке резултате који ће утицати на садашњост и будућност овог ентитета", поручио је Насралах.

Он је додао да је операција "стопроцентно палестинска", као и да одлуке доносе лидери "покрета отпора", преноси палестинска ТВ Ал Акса.

"Ово је битка на људском, етичком и вјерском нивоу", рекао је први човек Хезболаха, рекавши да је Хамасова операција отворила ново поглавље у борби против Израела.

Додао је да је одлука Хамаса да покрене операцију "Олуја Ал Акса" "исправна, мудра и храбра", као и да је дошла у правом тренутку.

"Оно што се дешава у Гази није рат као други претходни ратови, већ одлучујућа, историјска битка", поручио је Насралах.

Истакао је да у Гази више од два милиона људи живи под опсадом већ 20 година, "а да нико ништа није урадио".

"Мора да се зна да је Америка у потпуности одговорна за оно што се дешава у Гази, а да Израел само извршава наредбе. Америка мора да одговара за своје злочине и масакре над народима", поручио је Насралах, додавши да САД спречавају да се заустави агресија.

Он је навео да су "окупационе снаге" преузеле насеља у Гази гдје су починиле масакр над становништвом.

"Све што се дешава у Гази још једном открива бруталну природу овог узурпаторског ентитета", поручио је Насралах говорећи о Израелу.

Додао је да ће свијет ускоро открити да је већина оних за које Израел каже да их је убио Хамас, "убијена оружјем израелске војске".

Истакао је да, истовремено, Западној обали, која је под контролом Палестинаца, прете многе опасности због нових израелских "пројеката насељавања".

Шеф Хезболаха је навео да је свјетско јавно мњење "почело да се окреће против тиранина" и позвао арапске и исламске државе да прекину односе са Израелом и обуставе испоруку нафте и гаса у ту земљу, преноси Тањуг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана