Шеф дипломатије забринут: Изненада преминуло троје чешких дипломата

GS
Foto: VOA

Не заборавите да сваки посао, па тако и наш, има своје вриједности и амбиције, али и здраве границе, наводи се у писму

Троје чешких дипломата преминуло је изненада у мање од пола године.

Прошлог мјесеца изненада је у 50. години умрла замјеница чешког амбасадора у Израелу Моника Студена . У фебруару је у 46. години преминуо амбасадор у Пољској и бивши стални представник Чешке у Европској унији Јакуб Дур.

Лани у новембру изненада је преминула у доби од 55 година чешка амбасадорица у Швицарској и Лихтенштајну Катеирна Фиалкова.

Упућено писмо

Забринуло је то чешког министра вањских послова Јана Липавскја, који је упутио писмо особљу Министарства вањских послова.

У писму, које је на увид добио ПОЛИТИКО, министар од запосленика тражи да пронађу бољу равнотежу између професионалног и приватног живота.

- Не заборавите да сваки посао, па тако и наш, има своје вриједности и амбиције, али и здраве границе - наводи се у писму којим министар запослене упозорава да не подцјењују важност бриге о властитом физичком и менталном здрављу.

Смрт троје дипломата, који су умрли природном смрћу, "показује да положај дипломата укључује рад у изузетно тешким условима и често у изолацији од породице".

Ограничена мобилност 

- Наши колеге ову дужност обављају чак и у ратним зонама уз строге мјере сигурности те уз ограничену мобилност. Дипломати су изложени не само великом притиску у свом професионалном и приватном животу већ и често тешким климатским условима - истакнуо је министар.

Липавски је рекао да је Министарство спремно на промјене како би помогло дипломатима да се носе с притисцима свог посла.

Мјере о којима се расправља укључују повећање домета психолошких услуга за дипломате и њихове породице, преноси Аваз

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана