Шеф дипломатије Палестине: Израел намjерно бомбардовао болницу Ал Ахли у Гази

ГС/Агенције
Foto: Анадолија

ТЕЛ АВИВ - Дванести је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Палестински предсједник Махмуд Абас прогласио је данас тродневну жалост због напада на болницу у Појасу Газе, приликом којег је, према тврдњама Палестинаца, убијено најмање 500 људи. Амерички предсједник Џозеф Бајден долази данас у Израел у знак подршке овој земљи у њеном рату против милитаната Хамаса, али и да покрене “тешка питања”.

Шеф дипломатије Палестине: Израел намjерно бомбардовао болницу Ал Ахли у Гази

Министар спољних послова Палестинске управе Ријад Малки оптужио је Израел за намерно бомбардовање болнице Ал Ахли у Гази и додао да су становници Појаса Газе изложени геноциду.

Он је током састанка Организације исламске сарадње у Саудијској Арабији рекао да је израелска војска два дана раније напала исту болницу и да је упозорила љекаре који су тамо радили, преноси Тајмс оф Израел.

Малки је истакао да је у посљедњих 11 дана у бомбардовању Израелских одбрамбених снага (ИДФ) убијено 1.300 дјеце и навео да међународна заједница дозвољава Израелу да убија ''под изговором самоодбране''.

Англикански бискуп Јерусалима Хосам Наум рекао је да је болница Ал Ахли примила најмање три наређења војске Израела да се евакуише, али да је особље наводно одбило да послуша наређења.

Бискуп је додао да су израелске гранате погодиле два спрата болнице, али је истовремено одбио да припише кривицу за експлозију.

САД увеле санкције против девет особа и једне компаније повезаних са Хамасом

Сједињене Америчке Државе су увеле данас санкције против девет особа и једне компаније који су повезани са палестинском милитантном групом Хамас коју САД сматрају терористичком организацијом.

Међу санкционисаним појединцима су три Палестинца, тројица држављана Јордана, као и по један држављанин Турске, Судана и Египта, наводи се на сајту америчког Министарства финансија.

Поред њих, санкционисана је компанија "Buy cash" са сједиштем у Појасу Газе.

Палестина: 471 Палестинац убијен, 314 рањено у нападу на  болницу

Портпарол Министарства здравља у Гази Ашраф ал-Кидра рекао је данас да је 471 Палестинац убијен, а да је више од 314 рањено у, како је навео, "израелском масакру", у болници на сјеверу Појаса Газе.

Палестински званичници окривљују Израел за експлозију у болници у уторак.

Израел је саопштио да је експлозија изазвана неуспјелим ракетним лансирањем палестинске исламске милитантне групе Џихад која је негирала кривицу.

Нетанијаху: Израел настоји да минимизира цивилне жртве, Хамас да их максимизира

Док Израел настоји да минимизира цивилне жртве, Хамас настоји да максимизира цивилне жртве, истакао је у саопштењу за јавност израелски премијер Бењамин Нетанијаху уочи састанка са предсједником САД Џозефом Бајденом.

Хамас жели да убије што је могуће више Израелаца и не обазире се на животе Палестинаца, истакао је он, пренео је "Тајмс оф Израел".

"Свакодневно чине двоструки ратни злочин - гађају наше цивиле, док се крију иза својих цивила, скривају се међу цивилним становништвом и користе их као живи штит", навео је Нетанијаху.

Према његовим ријечима, Хамас је одговоран и треба да одговара за све цивилне жртве.

"Јуче смо видели цијену овог ужасног ратног злочина, када је ракета коју је испалио палестински терориста погрешно испаљена и пала на палестинску болницу. Свијет је с правом био огорчен, али гњев треба да буде усмјерен не на Израел, већ на терористе", поручио је Нетанијаху.

Нетањаху је обећао да ће Израел наставити да води рачуна о цивилном становништву и да ће сарађивати са САД на томе.

Пут до побједе ће бити дуг и тежак, закључио је Нетанијаху и додао да ће "уједињен у циљу и са дубоким осјећајем за правду... Израел побиједити".

Путин: Нико не жели да ескалира сукоб Израела и Хамаса

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да земље Блиског истока не желе да сукоб између Израела и палестинске милитантне групе Хамас ескалира и прерасте у рат великих размјера.

Клеверли: Сачекати чињенице о експлозији у болници

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли позвао је људе да сачекају чињенице у вези са експлозијом у болници у Гази.

Он је у објави на "Иксу" напоменуо да је превише људи донијело преурањене закључке.

"Превише људи је синоћ донијело преурањене закључке у вези са трагичним губитком живота у болници `Ал Ахли`. Погрешно схватање овога могло би да угрози додатне животе. Сачекајте чињенице и преносите их јасно и тачно. Хладне главе морају превладати", поручио је Клеверли.

Више од 500 људи погинуло је јуче од експлозије у болници "Ал Ахли" у Гази. Израел и Палестинци се међусобно оптужују да су проузроковали ову трагедију.

Палестински званичници тврде да је Израел извршио ваздушни напад на болницу, док Израелци тврде да се ради о неуспјешном лансирању пројектила са палестинске територије, подсјећа Ројтерс.

Бајден: Експлозију у болници у Гази изгледа није изазвао Израел

Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да експлозију у којој је погинуло на стотине људи у болници у Појасу Газе изгледа није изазвао Израел.

"На основу онога што сам видио, чини се да је то урадио 'други тим', а не ви", рекао је Бајден израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу током састанка, пренио је АП.

Он је додао, да, међутим, има много људи који нису сигурни шта је изазвало експлозију.

Министарство здравља Газе које води Хамас саопштило је да је болница погођена у израелском ваздушном нападу.

Израелска војска је негирала умјешаност и окривила за ракету палестински Исламски џихад.  

Та организација је, међутим, одбацила одговорност.

Бајден је истакао да је тужан и огорчен због експлозије у болници у Појасу Газе.

Предсједник САД је рекао да ће Вашингтон обезбиједити Израелу све што му је потребно да се одбрани док води рат против палестинске милитантне групе Хамас.

Бајден, који је слетио у Израел и састао се са премијером Бењамином Нетанијахуом, казао је да је Хамас гори од Исламске државе због убистава израелских цивила у изненадном нападу изведеном 7. октобра, што је изазвало најновије израелско-палестинске сукобе.

Он је навео да се међу више од 1.300 погинулих Израелаца налази и 31 амерички држављанин.

Медведев: Американци сносе крајњу одговорност за напад на болницу

САД сносе крајњу одговорност за напад на болницу у Гази у којем су погинуле стотине људи, изјавио је замјеник предсједавајућег Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

Он је подсјетио да Вашингтон подржава набавку оружја у корист свог војно-индустријског комплекса.

Медведев је рекао да је напад на болницу "ужасан и очигледно ратни злочин".

"Коначну одговорност за то сносе они који цинично зарађују од ратова, они који непромишљено дијеле колосалне количине новца за оружје да би свој војно-индустријски комплекс оптеретили радом и лажно прокламују своју глобалну мисију заштите демократских вриједности - САД", нагласио је он.

Министарство здравља Газе саопштило је јуче да је снажна експлозија потресла арапску болницу "Ал Ахли" у Гази, при чему је погинуло најмање 500 људи.

Позивајући се на локалне власти, "Ел Арабија" је извијестила да је укупан број мртвих и рањених премашио 800, а очекује се да ће број погинулих додатно расти.

Док палестински званичници инсистирају да је Израел одговоран за трагедију, Тел Авив негира оптужбе, а израелски премијер Бењамин Нетањаху тврди да су болницу у Гази "напали варварски терористи а не Одбрамбене снаге Израела".

Напад на болницу изазвао је оштре реакције широм свијета, а генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је да је ужаснут инцидентом. Овај напад резултирао је, такође, насилним протестима у многим арапским земљама, са демонстрантима који су упали у израелски конзулат у Јордану, док су на мети биле и западне амбасаде у Турској, Тунису и Либану, пише "Раша тудеј".

У међувремену, портпарол америчког Савјета за државну безбједност Џон Кирби рекао је да ће амерички предсједник Џозеф Бајден, који ће се састати са Нетањахуом, поставити "тешка питања" израелским званичницима током данашње посјете Израелу.

Бајден допутовао у Израел

Предсједник САД Џозеф Бајден допутовао је у Израел, преноси Тајмс оф Израел.

Израел: Нема доказа о директном удару на болницу

Израелска војска саопштила је да не постоје никакви докази о директном удару на болницу у Појасу Газе, у којој је погинуло више стотина људи.

Војни портпарол рекао је новинарима да није било структурних оштећења на зградама око болнице Ал Ахли и да нема кратера који би настали усљед ваздушних напада.

Портпарол је оптужио Хамас да је повећао број жртава у експлозији и рекао да не може тако брзо да зна шта је изазвало експлозију.

Хамас, палестинска милитантна група која контролише Газу, окривила је Израел за смртоносну експлозију.

Израел је саопштио да је то резултат неуспјелог лансирања ракете са позиција палестинског Исламског џихада, још једне милитантне групе у енклави.

Портпарол израелске војске је рекао да је око 450 ракета испаљених из Појаса Газе подбацило и пало унутар Појаса Газе у посљедњих 11 дана.

Шолц осудио напад на болницу у Гази

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је ужаснут призорима експлозије у болници у Гази у којој је погинуло више стотина људи и позвао на детаљну истрагу.

"Невини цивили су рањени и убијани. Наше мисли су са породицама жртава", написао је Шолц на платформи "Икс".

Шолц ће данас посјетити Египат, гдје ће се састати са предсједником Абделом Фатахом ел Сисијем, послије његове посјете Израелу.

Хамас је за експлозију и напад на болницу окривио израелску војску, која тврди да је болница била мета ракетне салве милитантне групе "Исламски џихад". "Исламски џихад", такође, негира одговорност.

Либански Хезболах, који подржава Иран, позвао је на "дан бијеса" који би се поклопио са доласком америчког предсједника Џозефа Бајдена у регион.

Након позива Хезболаха, стотине демонстраната су се сукобиле са либанским снагама безбједности испред америчке Амбасаде у предграђу Авкар, у близини Бејрута, гдје су демонстранти бацали камење и запалили оближњу зграду, пренио је АФП.

Абас: Гађање болнице у Гази ужасан ратни масакр који не може бити толерисан

Палестински предсједник Махмуд Абас изјавио је јутрос да је гађање болнице Ал-Ахли у Гази “ужасан ратни масакр” који не може бити толерисан, додајући да су разговори о било чему другом осим о заустављању рата неприхватљиви.

-Израел је прешао све црвене линије... Нећемо отићи ни дозволити било коме да нас протјера одатле - рекао је Абас, преноси Ројтерс.

Гутереш позива на тренутни хуманитарни прекид ватре

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је данас на “тренутни хуманитарни прекид ватре” у рату између Израела и милитантне плаестинске групе Хамас.

Гутереш је, говорећи у Пекингу на форуму „Појас и пут“, на крају обраћања рекао да мора да се позабави оним што се дешава на Блиском истоку.

-Позивам на хитан хуманитарни прекид ватре... како би била ублажена људска патња којој смо свједоци”, - рекао је Гутереш, преноси BBC.

Према његовим ријечима, “судбина цијелог региона виси о концу”.

Захарова: Израел да докаже да није умијешан у напад на болницу

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да је удар на болницу у Гази у којем су погинуле стотине Палестинаца шокантан злочин и да Израел треба да обезбиједи сателитске снимке да би доказао да није умијешан у напад.

Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је за Радио Спутњик да је напад шокантан и дехуманизујући злочин.

Бајден стиже у Израел са тешким питањима за Нетанијахуа

Амерички предсједник Џозеф Бајден долази данас у Израел у знак подршке овој земљи у њеном рату против милитаната Хамаса, али и да покрене “тешка питања” у тренутку када је, према тврдњама Палестинаца, најмање 500 особа страдало у нападу израелских снага на болницу у Гази што је довело до отказивања његовог планираног самита са арапским лидерима.

Са друге стране, израелска војска (ИДФ) саопштила је да је за експлозију одговорно неуспјешно лансирана ракета палестинске милитантне групе Исламски џихад, преноси Ројтерс.

Јордан је због тогао отказао самит о ситуацији у Појасу Газе, који је требало да буде одржан данас у јорданској престоници Аману уз учешће лидера Јордана, Египта, Сједињених Држава и Палестине, а Бијела кућа је саопштила да Бајден неће путовати у ту земљу. Палестински предсједник Махмуд Абас је такође отказао састанак са Бајденом након експлозије у болници.

Портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби саопштио је да ће Бајден током данашње посјете постављати „тешка питања” израелским лидерима, али није изнио више детаља.

Бајден ће се састати са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и израелским ратним кабинетом у жељи да добије увид у планове и циљеве Израела, рекао је Кирби.

Амерички председник је раније саопштио да Сједињене Државе не желе да сукоб прерасте у шири рат и да жели да хуманитарна помоћ доспе у Газу упркос израелској „опсади” која је блокирала снабдевање храном, горивом и водом за ту област. Кирби је рекао да Бајден планира да разговара са Абасом и са египатским председником Абделом Фатахом ал-Сисијем на повратку у Вашингтон.

Из Бијеле куће је саопштено да је у сукобу Хамаса и Израела убијен 31 Американац.

Хезболах: Нека буде "Дан бијеса" против Израела

Либански милитантни покрет Хезболах позвао је на "Дан бијеса" како би се осудио напад на болницу у Појасу Газе, поручивши да је за експлозију одговоран Израел и да је ријеч о "масакру".

Високи комесар УН за људска права осудио масакр у болници у Гази

Високи комесар Уједињених нација за људска права Волкер Тирк, осудио је израелски бомбашки напад на Арапску националну болницу (Ал-Баптист) у Гази у уторак увече, када је погинуло најмање 500 и рањено неколико стотина палестинских цивила.

-Стотине људи убијено на стравичан начин у нападу на болницу Ахли Араб, укључујући пацијенте, здравствене раднике и породице које су се склониле у болницу и њено окружење. Ово је потпуно неприхватљиво - рекао је Тирк, преноси агенција WАФА.

Тирк је подсјетио да је шест палестинских држављана страдало у уторак поподне у „бомбардовању школе UNRWA у избјегличком кампу Магази, који је служио као склониште за око 4.000 расељених лица“.

Он је нагласио да су болнице светиња и морају бити заштићене по сваку цијену.

-Још не знамо пуне размјере овог масакра, али оно што је јасно је да се насиље и убијање морају одмах зауставити - поручио је високи комесар УН.

Он је позвао све утицајне земље да „учине све што је у њиховој моћи да стану на крај овој ужасној ситуацији“, наглашавајући неопходност "заштите цивила, омогућавања да хуманитарна помоћ хитно стигне до оних којима је потребна и позивање одговорних за масакр на одговорност".

Медведев: САД сносе одговорност за злочиначки напад на болницу у Гази

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев, изјавио је да је напад на болницу у Појасу Газе ратни злочин, за који Сједињене Америчке Државе сносе коначну одговорност.

-Монструозни напад на болницу у Појасу Газе је свакако ратни злочин. И коначну одговорност за њега сносе они који цинично зарађују од ратова у различитим земљама и на различитим континентима. Који непромишљено дијеле колосалан новац за оружје, пунећи њихов војно-индустријски комплекс у својој глобалној мисији заштите демократских вриједности. Сједињене Америчке Државе - написао је Медведев на свом Телеграм каналу, преноси РИА Новости.

САД позвале Израел да поштује „законе рата“

Сједињене Америчке Државе позивају Израел да се придржава "закона рата" када спроводи операције против палестинског милитантног покрета Хамас у Појасу Газе, изјавила је замјеница портпарола Пентагона Сабрина Синг.

-Министар одбране САД Лојд Остин је у сталној комуникацији са израелским министром одбране Јоавом Галаном, поново наглашавајући да се у овом сукобу мора поштовати ратно право - рекла је Синг новинарима у уторак, коментаришући напад на болницу у Појасу Газе, саопштио је Стејт департмент.

Синг је навела да је упозната са извјештајима о нападу, али да још нема потребне информације да би их коментарисала.

ИДФ на противтенковске ракете из Либана одговорила гранатирањем

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је још једна противтенковска вођена ракета испаљена из Либана према њеним положајима у близини Штуле, у сјеверном Израелу, близу границе.

То је најмање седми пројектил испаљен у посљедња 24 сата на градове и положаје израелске војске на сјеверној граници од стране либанске терористичке групе Хезболах, преноси "Тајмс оф Исраел". Војска за сада није саопштила има ли жртава. ИДФ наводи да је одговорила гранатирањем положаја на југу Либана, одакле су ракете испаљене.

Борел: Неопходно идентификовати одговорне за напад на болницу у Гази

Шеф дипломатије ЕУ Јозеп Борел рекао је синоћ да је неопходно идентификовати и казнити одговорне за напад на болницу у Појасу Газе.

-Вијести које долазе из болнице у Гази додају ужас трагедији која се већ неколико дана одвија пред нашим очима. Опет, највишу цеијну плаћају невини цивили. Одговорност за овај злочин мора бити јасно утврђена, а починиоци морају одговарати - написао је Борел на платформи Икс (Твитер).

Раније је представник Министарства здравља Газе рекао да је напад на баптистичку болницу Ал-Ахли у Појасу Газе извео Израел, при чему је убијено више од 500 људи.

Палестински предсједник Махмуд Абас прогласио је тродневну жалост за жртвама.

Према палестинском министарству здравља, већина погинулих су жене и дјеца.

Израелски ТВ канал и24 јавио је да је почетна истрага израелске војске показала да је експлозију у болници у Појасу Газе изазвало неуспјело лансирање ракете Хамаса.

Израелска војска је касније за трагедију окривила групу Исламски џихад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана