Седам експлозија у индустријској зони близу нуклеарке

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

Рат у Украјини – 372. дан. Жестоке борбе и даље се воде око Бахмута. Руси тврде да су Украјинци извели напад на њихову територију. Предсједник Русије Владимир Путин навео је да је ријеч о "терористичком акту". Са друге стране, Кијев је одбацио тврдње Москве. Министри Г20 послије састанка у Њу Делхију без заједничког става о Украјини. Први пут од почетка рата, кратко су разговарали руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Седам експлозија у индустријској зони близу нуклеарке

Украјинска војска гранатира град Енергодар, а најмање седам експлозија догодило се у индустријској зони близу Запорошке нуклеарне електране, саопштио је предсједник покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

"Експлозије се чују у граду енергетских радника, гдје се налази Запорошка нуклеарна електрана, која је највећа у Европи. Пад граната најбоље су чули мјештани индустријске зоне, која се налази близу нуклеарке", написао је Рогов на "Телеграму".

Русија је у више наврата скретала пажњу међународне заједнице на гранатирање нуклеарке које врше украјинске снаге. Међутим, Мисија Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ која је посјетила нуклеарку почетком септембра само је изразила забринутост у вези с тим, али се суздржала од одређивања са које стране су испаљене гранате, подсјећа ТАСС

Брисел шаље Кијеву артиљеријску муницију вриједну милијарду евра

ЕУ ће испоручити Украјини артиљеријску муницију у вриједности од милијарду евра у року од неколико седмица, јавио је лист "Фајнаншел тајмс" позивајући се на неименоване верзије.

Лист се у извјештају осврнуо на иницијативу која омогућује издвајање милијарду евра из такозваног Европског мировног фонда.

Извор је рекао да ће се испорука највјероватније извршити у сљедећих неколико седмица.

"Фајнаншел тајмс" подсјећа да је Кијеву најпотребнија артиљеријска муниција, конкретно гранате за хаубицу промјера 155 милиметара, те да такву муницију производи 12 компанија у ЕУ.

У извјештају се најављује да ће министри одбране ЕУ сљедеће седмице разговарати о овом питању.

Бровди: Украјинској извиђачкој јединици наређено да напусти Бахмут

Украјинској извиђачкој јединици која дејствује дроновима са сједиштем у Бахмуту наређено је да напусти тај опкољени град на истоку, изјавио је данас њен командант Роберт Бровди у видео снимку објављеном на Телеграму.

"Усред ноћи, јединица Мадиарске птице добила је наређење да одмах напусти Бахмут и пребаци се на ново мјесто борбених дејстава", рекао је Бровди, преноси Си-Ен-Ен.

Руске снаге су напредовале у Бахмуту у посљедњих неколико дана након мјесеци интензивног гранатирања и борби око, који се налази на сјевероистоку Доњецке области и већ мјесецима је на мети Москве.

"Ми извршавамо наређење", рекао је Бровди и додао да не зна зашто се јединица премијешта.

Украјинска полиција: Руске снаге дигле у ваздух кључни мост до Бахмута

Руске снаге дигле су током ноћи у ваздух кључни мост који повезује опкољени град Бахмут на истоку Украјине са оближњим селом Хромово, саопштила је украјинска полиција.

У полицији у граду Константинивка за Си-Ен-Ен су изразили наду да ће мост бити поправљен у наредним данима, јер је ријеч о виталној артерији за извлачење цивила и допремање залиха као што је муниција.

Мост је уједно и посљедњи главни пут снабдијевања од Бахмута до града Часив Јар.

Војска и даље може да приступи Бахмуту кроз поља, саопштила је полиција.

Бахмут је саобраћајно чвориште и преко њега се врши снабдијевање украјинских трупа на истоку земље.

Квад група: Русији се не може дозволити да некажњено води рат

Русији се не може дозволити да некажњено води рат, наводи се у данашњем саопштењу након састанка америчког државног секретара Ентонија Блинкена и шефова дипломатија Индије, Јапана и Аустралије у Њу Делхију.

Такозвана Квад група такође је указала да је пријетња Русије о употреби нуклеарног оружја у Украјини недопустива.

"Ако некажњено дозволимо Русији да ради оно што ради у Украјини, онда је то порука потенцијалним агресорима свуда да би и они могли да се извуку", рекао је Блинкен.

Блинкен се састао са колегама из Квад групе на маргинама састанка Групе 20 (Г20) у Њу Делхију, гдје су министри спољних послова разговарали о рату у Украјини, преноси Ројтерс. 

У својој изјави, министри Квада су такође осудили акције којима се повећавају напетости у Јужном кинеском мору и милитаризација те области.

Назив Квад групе је Квадрилатерални безбједносни дијалог, фокусиран на стратешка питања у индо-пацифичком региону.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јосеп Борел позвао је данас међународну заједницу да ради заједно и указао да у тренутној ситуацији нико не би смио да остане неутралан.

Блинкен се састао у четвртак са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим први пут од почетка сукоба у Украјини и  позвао је Москву да оконча рат и поништи суспензију о учешћу у новом нуклеарном споразуму СТАРТ, рекао је високи амерички званичник.

Руско министарство спољних послова саопштило је да су  Лавров и Блинкен разговарали мање од 10 минута и да није било никаквих преговора, јавиле су руске новинске агенције.

На састанку Г20, САД и земље савезнице позвале су на наставак притиска на Русију да оконча сукоб, али није постигнута заједничка изјава о осуди Москве због рата у Украјини због противљења Русије и Кине.

САД данас објављују нови пакет војне помоћи Украјини од око 400 милиона долара

САД ће данас објавити нови пакет војне помоћи Украјини у вриједности од око 400 милиона долара, који обухвата углавном муницију, рекла су два неименована званичника.

Очекује се да ће помоћ Украјини бити главна тема данашњег састанка америчког предсједника Џозефа Бајдена и њемачког канцелара Олафа Шолца у Бијелој кући, објавио је Ројтерс.

Извори су навели да нови пакет америчке помоћи Украјини садржи више ракета ГМЛРС за ХИМАРС лансере, муницију за борбена возила "бредли", као и лансирне мостове оклопних возила.             

Опрема ће се финансирати из предсједничких средстава или ће бити испоручена из америчких залиха без одобрења Конгреса као одговор на хитан случај, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана