СБУН није подржао руску резолуцију о рату Израела и Хамаса

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

Резолуција Савета безбједности УН коју је предложила Русија и којом се позива на хуманитарни прекид ватре у рату између Израела и палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе није усвојена, док је гласање о бразилском приједлогу одложено за данас.

Нацрт резолуције јуче је добио пет гласова за и четири гласа против, уз шест уздржаних, преноси Ројтерс.

За усвајање резолуције потребно је најмање девет гласова за и без вета пет сталних чланица - Сједињених Држава, Русије, Кине, Француске и Британије.

 - Данас је цијели свијет без даха чекао да Савјет безбедности предузме кораке како би зауставио крвопролиц́е, али су делегације западних земаља у суштини погазиле та очекивања - рекао је руски амбасадор у УН Василиј Небензја након гласања.

Иран најавио "превентивне мјере" против Израела

Русија је у петак предложила нацрт текста, који такође позива на ослобађање талаца, приступ хуманитарној помоц́и и безбједну евакуацију цивила у невољи.

У тексту се осуђује насиље над цивилима и сви акти тероризма, али се не наводи име Хамаса, који је у нападима од 7. октобра убио 1.300 људи у Израелу.

- Пропустом да осуди Хамас, Русија даје покриће терористичкој групи која која окрутно поступа према невиним цивилима.То је нечувено. То је лицемјерно и неодбрањиво - рекла је амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд.

Гласање о резолуцији коју је израдио Бразил и којом се осуђују "гнусни терористички напади Хамаса" одложено је до уторка како би се СБ дало више времена за преговоре.

Израел је обећао да ће уништити Хамас који контролише Појас Газе након што су његови борци упали у израелске градове, убили 1.300 људи и заробили таоце у најгорем нападу на цивиле у 75-годишњој историји Израела. 

Израел се припрема за копнену офанзиву у Гази док енклаву подвргава најинтензивнијем бомбардовању икада, стављајући Газу под потпуну опсаду. 

Власти Газе кажу да је више од 2.800 људи убијено у израелским нападима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана