СБА: У САД украдено више од 200 милијарди долара помоћи током пандемије

Танјуг
СБА: У САД украдено више од 200 милијарди долара помоћи током пандемије

ВАШИНГТОН- Више од 200 милијарди долара је наводно украдено у САД из двије велике иницијативе за помоћ малим предузећима током пандемије вируса корона, саопштио је амерички надзорни орган.

Бројке које је у уторак објавио генерални инспектор америчке администрације за мала предузећа (СБА), много су веће од претходних пројекција канцеларије, преноси АП.

У извјештају генералног инспектора наводи се да је “најмање 17 одсто свих средстава за COVID-EIDL и JPP исплаћено потенцијално лажним актерима”.

У коментарима приложеним извештају, високи званичник СБА оспорио је нове бројке и рекао да приступ генералног инспектора “садржи озбиљне недостатке”. Асошијетед прес је 13. јуна известио да су преваранти потенцијално украли око 280 милијарди долара хитне помоћи, док су још 123 милијарде долара потрошене погрешно.

Највећи дио потенцијалних губитака је из два програма СБА, а други из обезбијеђених бенефиција за незапослене раднике, који су изненада остали без посла усљед економских преокрета изазваних пандемијом.

Три иницијативе су покренуте током администрације Доналда Трампа и наслиједио их је амерички председник Џозеф Бајден. Портпарол СБА саопштио је да је “од виталног значаја да се разјасни да се 86 одсто вјероватних превара у програмима COVID-EIDL и JPP догодило у првих девет мјесеци тих програма”. Превара у програмима помоћи незапосленима током пандемије износи 76 милијарди долара, према сведочењу генералног инспектора Министарства рада Ларија Тарнера у Конгресу.

То је конзервативна процјена. Још 115 милијарди долара грешком је отишло људима који нису требали да добију бенефиције, према његовом свједочењу, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана