СБ УН одбацио резолуцију којом се осуђује рат у Израелу и напади Хамаса, Кина шокирана

Г.С.
СБ УН одбацио резолуцију којом се осуђује рат у Израелу и напади Хамаса, Кина шокирана

Савјет безбједности Уједињених нација одбацио је данас резолуцију Бразила, којом се осуђује рат између Хамаса и Израела и посебно "гнусни терористички напади" палестинске милитантне групе.

Од 15 држава чланица СБ УН, 12 је гласало за, двије су били уздржане, укључујући Русију, преноси француска БФМТВ.

САД, као једна од пет сталних чланица, гласале су против, што је било довољно да резолуција не буде усвојена. 

Кинески амбасадор у Уједињеним нацијама Џанг Јун изјавио је данас да је Кина шокирана и разочарана што су Сједињене Америчке Државе ставиле вето на резолуцију о рату између Израела и Хамаса.

Он је рекао да током 40 сати преговора Сједињене Државе нису изразиле противљење нацрту резолуције, као и да се очекивало да ће она бити усвојена, преноси Њујорк тајмс.

Џанг је поручио да СБ УН мора да предузме мјере како би се успоставио хитан прекид ватре и како би цивили били заштићени.

"Амерички вето је промашај"

Први замјеник сталног руског представника у УН Дмитриј Пољански изјавио је да блокада бразилског нацрта резолуције о палестинско-израелском сукобу у Савјету безбједности представља велики промашај америчке спољне политике.

- Маске су пале. Без обзира колико Американци покушавају да се представе као чувари мира, у томе нису успјели. Ово је велики промашај у иностраној политици Вашингтона - истакао је Пољански.

Русија је тражила да се у текст резолуције дода да Савјет безбједности недвосмислено осуђује насумичне нападе на цивиле и цивилну инфраструктуру у Појасу Газе, посебно "монструозни напад на болницу Ал Ахли".

Амандманом Русије је предложено и да се осуди увођење блокаде Појаса Газе.

Бразил је припремио нацрт резолуције којом се осуђује "терористички напад Хамаса" 7. октобра.

У документу се позива на укидање израелског налога да се мјештани Газе и представници УН пребаце у сјеверни дио Појаса Газе. У нацрту се, такође, тражи хитно ослобађање талаца, без икаквих предуслова.
 

Одбијена и осуда напада на болницу

Савјет безбједности није прихватио амандмане које је Русија предложила за бразилски нацрт резолуције о ситуацији у Израелу и Појасу Газе и одбили су, између осталог, да у текст укључе осуду напада на болницу Ал Ахли.

Русије је тражила да се дода пасус тексту резолуције којом би Савјет безбједности недвосмислено осудио насумичне нападе на цивиле, те на цивилну инфраструктуру у Појасу Газе, посебно "монструозни напад на болницу Ал Ахли. 

Амандманом се предлагала осуд увођења блокаде Појаса Газе. 

Бразил је припремио нацрт резолуције којиом се осуђује "терористички напад Хамаса" 7. октобра. 

У документу се позива на укидање израелског налога да се мјештани Газе и представници УН пребаце у сјеверни дио Појаса Газе. У нацрту се, такође тражи хитно ослобађање талаца, без икаквих предуслова. 

Америка је ставила вето на бразилски приједлог резолуције Савјета безбједности УН којом би се позвало на хуманитарно примирје у сукобу Израела и Хамаса чиме би била омогућена испорука хуманитарне помоћи Појасу Газе. 

Приједлог Бразила подржало је 12 чланица Савјета безбједности, док су Русија и Велика Британија биле уздржане. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана