Савјет ЕУ усвојио 14. пакет санкција према Русији за 116 појединаца и субјеката

Tanjug
Савјет ЕУ усвојио 14. пакет санкција према Русији за 116 појединаца и субјеката

ЛУКСЕМБУРГ - Савјет ЕУ усвојио је данас на састанку у Луксембургу 14. пакет санкција према Русији којим су предвиђене мјере према онима који крше санкције уведене према Москви и које су усмјерене на руску привреду у областима енергетике, финансија и трговине.

У саопштењу Савјета ЕУ наводи се да 14. пакет санкција предвиђа економске и индивидуалне рестриктивне мјере које имају за циљ да ослабе режим руског предсједника Владимира Путина који је одговоран за рат против Украјине.     

 Нови пакет санкција укључује рестриктивне мјере према 116 појединаца и субјеката одговорних за активности које нарушавају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине, наводи се у саопштењу.   

Нови пакет санкција укључује забрану претовара руског течног природног гаса на територији ЕУ ради даље испоруке трећим земљама. 

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да су санкције Брисела већ значајно ослабиле руску економију и, како је навео, спријечиле Путина да оствари своје планове да уништи Украјину.    

"14. пакет санкција показује наше јединство у подршци Украјини и настојању да се ограниче руске злочиначке активности против Украјинаца, укључујући напоре да се заобиђу мере ЕУ", навео је Борељ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана