Савјет безбједности УН тражи од талибана да прекину политику дискриминације жена

СРНА
Савјет безбједности УН тражи од талибана да прекину политику дискриминације жена

ЊУЈОРК - Више од две трећине чланова Савјета безбједности УН затражило је да авганистански талибани прекину са политиком угњетавања и дискриминације жена и дјевојака, укључујући забрану образовања девојчица изнад шестог разреда основне школе и право жена да раде и слободно се крећу.

Саопштење 11 од 15 чланова СБ УН осудило је репресију талибана над женама и девојкама од када су преузели власт у августу 2021. године и поново инсистирало на њиховом равноправном учешћу у јавном, политичком, економском, културном и друштвеном животу.

Амбасадорка Гвајане у УН Каролин Родригес-Биркет прочитала је изјаву пре затвореног састанка Савјета на конференцији генералног секретара УН Антонија Гутереша са више од 25 изасланика у Авганистану, одржаним 18. и 19. фебруара у Дохи.

Представници авганистанског цивилног друштва, укључујући жене, учествовали су на састанку у Дохи, што су чланови СБ УН поздравили. Талибани су одбили да присуствују, а њихово Министарство спољних послова је у саопштењу навело да би њихово учешће било корисно само ако би то министарство био једини и званични представник земље на преговорима.

Иако талибани нису присуствовали састанцима, политичка шефица УН Розмери Дикарло се састала са талибанским званичницима са седиштем у Дохи, рекао је портпарол УН Стефан Дужарик. Дикарло је такође обавестила чланове Савјета о садржају разговора с талибанима на затвореном састанку у понедељак, преноси АП.

Власт Талибана није признала ниједна држава, а изасланик УН за Авганистан прошле године их је упозорио да ће међународно признање остати скоро немогуће уколико не укину ограничења за жене. Земље СБ УН које подржавају ову изјаву, укључујући Еквадор, Француску, Гвајану, Јапан, Малту, Сијеру Леоне, Словенију, Јужну Кореју, Швајцарску, Уједињено Краљевство и САД, нагласиле су да одрживи мир у Авганистану може постојати само ако је њен политички процес инклузиван и поштује људска права свих Авганистанаца, укључујући жене и дјевојке.

Четири земље Савета безбедности нису потписале изјаву - Русија, Кина, Мозамбик и Алжир. Гутереш је рекао новинарима у Дохи да међу учесницима, укључујући и представнике Европске уније, Организације исламске сарадње и Шангајске организације за сарадњу, постоји "потпуни консензус" о захтевима да Авганистан буде интегрисан у међународну заједницу.

Додао је да како би дошло до тога, Авганистан не сме да буде "жариште терористичких активности које утичу на друге земље", институције те земље морају укључивати различите групе укључујући Узбеке, Таџике, Паштуне и Хазаре, а људска права се морају поштовати, посебно права жена и девојака.

"С једне стране, Авганистан има владу која није међународно призната и, у многим аспектима, није интегрисана у глобалне институције и глобалну економију.

А с друге стране, у међународној заједници постоји перцепција да се инклузивност није побољшала, да су се ситуација жена и дјевојака и људских права уопште погоршала у последње вријеме", нагласио је генерални секретар УН.

У резолуцији Савета безбедности од Гутереша се тражи да именује изасланика УН након консултација са државама чланицама и талибанима.

Гутереш је рекао да су учесници одлучили да он треба да започне консултације "како би се видело да ли постоје услови да се створи изасланик УН који би могао не само да има координирајућу улогу у вези са ангажманима који се одвијају, већ и који може ефикасно да ради са де факто власти Авганистана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана